Kolumbijoje purvo nuošliaužų aukų skaičius perkopė 270

  • Teksto dydis:

Kolumbijos pietiniame Mokoa mieste purvo nuošliaužų aukų skaičius pirmadienį išaugo mažiausiai iki 270, o vyriausybė jame paskelbė nepaprastąją ekonominę padėtį.

"Turime (naują) žmonių, kurie, deja, mirė, skaičių", - sakė šalies prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas), vėl apsilankęs penktadienį įvykusios nelaimės vietoje.

"Vėliausi (duomenys) - kad žuvo 273 žmonės, o dar 262 yra sužeisti", - pažymėjo valstybės vadovas. Anksčiau jis nurodė, kad tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 43 vaikai.

J.M.Santosas naktį planavo praleisti netoliese esančioje karinėje bazėje ir antradienį toliau koordinuoti atsaką į šią krizę.

Prezidentas nesureikšmino naujų purvo nuošliaužų pavojaus ir sakė, kad bus pradėti atstatymo darbai. Vis dėlto jis perspėjo, kad iki birželio šalyje išlieka smarkių liūčių pavojus.

J.M.Santosas pirmadienį paskelbė nepaprastąją ekonominę padėtį nelaimės zonoje, kad būtų galima sparčiau skirti lėšų atstatymo pastangoms. Anksčiau prezidentas įvedė nepaprastąją padėtį dėl sveikatos apsaugos ir saugumo priežasčių.

Purvo nuošliaužos smogė Mokoa penktadienį, kai po smarkių liūčių ištvino trys upės. Purvo, akmenų ir nuolaužų srautai į gyvenamuosius rajonus atsirito vėlai vakare.

Smarkiausiai nukentėjo neturtingi Mokoa rajonai, kur gyveno žmonės, priversti palikti savo ankstesnius namus per penkis dešimtmečius trukusį Kolumbijos pilietinį karą.

Putamajo departamento gubernatorius Sorrelis Aroca (Sorelis Aroka) sakė, kad Mokoa gyvena apie 70 tūkst. žmonių. Raudonojo Kryžiaus duomenimis, purvo nuošliaužos paveikė apie 45 tūkst. miesto gyventojų

Pirmadienį viltys rasti likusių gyvų žmonių blėso. Apie 200 žmonių tebėra dingę.

Šimtai gelbėtojų dirbo nelaimės vietoje. Nuolaužų ir purvo krūvos buvo kasamos ekskavatoriais.

Vietos gyventojai tvirtino, kad gyventi arti trijų vietos upių niekada nebuvo saugu.

22 metų Wilsonas Chilito (Vilsonas Čilitas) pasakojo, kaip stebėjo purvo srauto nešamus "žmones, šaldytuvus ir namus", užsilipęs ant savo namo stogo.

Vaikinas neteko sesers, uošvės ir dar mažiausiai dviejų kitų giminaičių.

"Tai jau seniai buvo prognozuojama", - jis sakė naujienų agentūrai AFP, rinkdamas daiktus iš savo namo ir klampodamas per purvą.

Per 1563 metais įkurtą "miestą teka apie 10 upių, laikraštis "El Espectador" citavo Mokoa merą Jose Antonio Castro (Chosė Antonijų Kastrą).

"Tai reiškia, kad šioje vietoje miestui ne vieta", - pridūrė jis.

Gyventojai pradėjo laidoti artimuosius, kai jiems buvo grąžinti atpažinti žuvusiųjų palaikai. Vietos kapinėse buvo surengta masinė laidotuvių ceremonija. o darbininkai paskubomis rausė duobes, į kurias bus nuleista daugybė karstų.

J.M.Santosas sakė, kad purvo nuošliauža sugriovė vietos akveduką ir paliko be elektros didelę aplinkinę teritoriją.

Jis pridūrė, kad bus įrengti keturi avariniai vandenvalos kompleksai, kad būtų išvengta ligų, tokių kaip cholera, protrūkio.

Didžiausia visų laikų stichinė nelaimė Kolumbijoje buvo 1985 metais įvykęs ugnikalnio išsiveržimas, sukėlęs žemės nuošliaužą, sunaikinusią Armero miestą ir pražudžiusią 25 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių