Kolumbijoje purvo nuošliaužų aukų padaugėjo iki 254

  • Teksto dydis:

Kolumbijos mieste Mokoa niokojančios purvo nuošliaužos pareikalavo mažiausiai 254 žmonių, tarp jų 43 vaikų, gyvybių, sekmadienį pranešė prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas), dar padidindamas netikėtai didelį aukų skaičių.

Prezidentas, apsilankęs tame pietiniame mieste asmeniškai pasirūpinti, kad pagalbos operacija vyktų sklandžiai, perspėjo, kad aukų skaičius nėra galutinis.

„Deja, tai tėra preliminarūs skaičiai“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė valstybės vadovas.

„Meldžiamės už visas (aukas). Reiškiame jų šeimoms užuojautą ir visos šalies palaikymą“, – pridūrė jis.

Likę gyvi žmonės pasakojo apie šiurpius vaizdus šiame atokiame Amazonės regiono mieste, turinčiame apie 40 tūkst. gyventojų, o gelbėtojai toliau ieškojo aukų tarp dumblo ir nuolaužų.

Išsipurvinusi nuo galvos iki kojų 38 metų Marta Gomez (Marta Gomes) sakė ieškojusi dingusios dukterėčios, bet aptikusi šiurpų radinį.

„Buvau išėjusi ieškoti dukterėčios, bet jos neradau. Kasiau, kasiau ir radau, kaip paaiškėjo, kūdikio ranką. Buvo siaubinga“, – moteris pasakojo prieglaudoje, įkurtoje be namų likusiems žmonėms.

Stovėdama eilėje tarp kitų naujųjų benamių, laukiančių užsiregistruoti, kad gautų valstybės pagalbą, M.Gomez sakė naujienų agentūrai AFP, kad jau prarado viltį rasti dukterėčią.

„Dumblas ją pasiėmė. Niekada jos nebepamatysiu“, – skundėsi ji, laikydama už pasaito ne mažiau purviną vokiečių aviganį.

Gelbėtojai dirbavosi tvyrant tvankiam orui debesuotą dieną Mokoa, Putumajo departamento administraciniame centre.

Visur riogsojo purvo srautų suverstos nuolaužos: giliai įklimpę automobiliai, išversti medžiai, vaikų žaislai ir paviršiuje kyšantys pamesti batai.

Popiežiaus maldos

Purvo, akmenų ir nuolaužų srautas staigiai užplūdo miestą vėlai penktadienį po kelias dienas pliaupusių smarkių liūčių, sukėlusių trijų vietos upių potvynius.

Purvo nuošliaužos šlavė namus, tiltus, automobilius ir medžius, palikdamos savo kelyje medienos lūžgalių krūvas.

Smarkiausiai nukentėjo neturtingi Mokoa rajonai, kur gyveno žmonės, priversti palikti savo ankstesnius namus per penkis dešimtmečius trukusį Kolumbijos pilietinį karą.

„Didžiai nuliūdęs“ popiežius Pranciškus sakė, kad meldžiasi už aukas.

J.M.Santosas paskelbė nepaprastąją padėti, kad paspartėtų pagalbos operacijos.

Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė pasiuntę sanitarijos specialistų, viliantis užkirsti kelią ligų protrūkiui.

Be to, buvo gautas netikėtas pagalbos pasiūlymas iš Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) – marksistų partizanų grupuotės, pradėjusios istorinį taikos procesą su vyriausybe.

FARC paskelbė, kad grupuotės nariai pasiruošę padėti atstatyti miestą.

„Jokių pasiruošimų“

Elektros ir vandens tiekimas mieste dar nebuvo atkurtas. Vietos pareigūnai sakė, kad sutvarkyti elektros tinklus gali prireikti daugiau laiko.

Taip pat buvo pranešimų, kad žmonės veržiasi į parduotuves ir grobia geriamojo vandens butelius.

„Gatvėse – daugybė žmonių; daug žmonių prarado namus, daug namų sugriuvo“, – AFP telefonu sakė 69 metų pensininkas Hernando Rodriguezas (Hernandas Rodrigesas).

„Nebuvo jokių pasiruošimų“ tokio masto nelaimei, pridūrė jis.

Pastaraisiais mėnesiais Kolumbijoje įvyko kelios pražūtingos žemės nuošliaužos.

Lapkritį viena jų nusinešė devynias žmonių gyvybes kaimiškame pietvakariniame Tambo miestelyje, nurodė pareigūnai.

Spalį 10 žmonių žuvo purvo nuošliaužai nuslinkus šalies šiaurėje.

Pastaraisiais mėnesiais Pietų Amerikos Ramiojo vandenyno pakrantės regionas smarkiai nukentėjo nuo potvynių ir purvo nuošliaužų. Šios stichinės nelaimės pareikalavo daug žmonių gyvybių Peru ir Ekvadore.

Vienas aukšto rango Jungtinių Tautų pareigūnas sakė, kad šiuos įvykius galbūt smarkiai skatina klimato pokyčiai.

„Klimato pokyčiai kuria dinamiką, ir matome didžiulius rezultatus, vertinant pagal šių gamtinių reiškinių intensyvumą, dažnį ir mastą – kaip ką tik stebėjome Mokoa“, – sakė JT misijos Kolumbijoje vadovas Martinas Santiago (Martinas Santjagas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių