Katastrofos, per kurias žuvo sportininkai

  • Teksto dydis:

Brazilų futbolo komandos "Chapecoense Real" lėktuvo katastrofa Kolumbijoje, per kurią žuvo 75 žmonės, yra toli gražu ne pirma tokia tragedija, ištikusi sporto pasaulį.

Italijos "Grande Torino": 1949 m. gegužės 4 d. grįždamas iš Portugalijos sudužo garsaus Italijos futbolo klubo "Grande Torino" lėktuvas. Žuvo visi juo skridę keleiviai ir įgulos nariai – 31 žmogus. Į Turino gatves atsisveikinti su savo didvyriais buvo išėję net milijonas žmonių. "Grande Torino" buvo penkis kartus iš eilės tapęs Italijos čempionu. Ši lėktuvo katastrofa sudavė triuškinamą smūgį Italijos nacionalinei rinktinei, nes "Torino" žaidėjai sudarė jos branduolį.

Anglijos "Manchester United": dukart Anglijos čempionai pergale Belgrade buvo ką tik pasiekę Europos čempionato pusfinalį, bet 1958 m. vasario 6 d. jų lėktuvas po sustojimo Miunchene pasipildyti degalų sudužo per pūgą. Žuvo aštuoni "Basbio vaikėzai" (Busby Babes), taip vadinti pagal vadybininko Matto Busby pavardę, tarp jų – žvaigždė Duncanas Edwardsas, ir trys klubo darbuotojai. Iš viso katastrofa nusinešė 23 žmonių gyvybę. Pats M.Busby dukart gavo paskutinį patepimą, tačiau netikėtai pasveiko ir po dešimties metų į Europos čempionato šlovę nuvedė naują "vaikėzų" komandą.

JAV dailiojo čiuožimo komanda: visa aštuoniolika narių JAV dailiojo čiuožimo komanda žuvo jų lėktuvui 1961 m. vasario 15 d. sudužus Belgijoje, pakeliui į pasaulio čempionatą buvusioje Čekoslovakijoje. Tarp aukų buvo trys vienos čiuožėjų šeimos nariai: 16-metė JAV moterų čempionė Laurence Owen, jos 20 metų sesuo Maribel ir jų motina bei trenerė Maribel Vinson-Owen, olimpinio bronzos medalio savininkė.

Urugvajaus regbio komanda: Anduose įvykusi lėktuvo katastrofa virto nepaprasta išlikimo istorija. 40 Urugvajaus regbio klubo "Old Christians" narių 1972 m. spalio 13 d. su giminaičiais skrido į Čilę, bet jų lėktuvas nukrito atokiame kalnų rajone. Aštuoniolika žmonių žuvo iš karto, o dar vienuolika mirė vėliau, daugelis – dėl nuolaužas užpylusios lavinos. Du išgyvenusieji dešimt dienų ėjo į vieną Čilės kaimą pakviesti pagalbos. Šešiolika žmonių buvo išgelbėti praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams po katastrofos. Kad išgyventų, jiems teko griebtis kanibalizmo.

Seniausia Peru futbolo komanda: Peru karinio jūrų laivyno lėktuvas, kuriuo 1987 m. gruodžio 8 d. skrido 43 seniausios šalyje futbolo komandos "Alianza Lima" žaidėjai ir darbuotojai, nukrito į vandenyną netoli Limos. Lėktuvas skrido atgal į sostinę iš džiunglėse esančio Pukalpos miesto. Pilotas pranešė apie problemas dėl važiuoklės. Pilotas liko gyvas, kelias valandas išgyveno banguojančioje jūroje ir buvo išgelbėtas.

Rusijos ledo ritulio komanda: Rusijos pirmojo diviziono ledo ritulio komanda iš Jaroslavlio "Lokomotiv", įskaitant švedų žvaigždę Stefaną Livą, žuvo jos lėktuvui 2011 m. rugsėjo 7 d. sudužus netrukus po pakilimo skristi į rungtynes Minske. Iš viso žuvo 44 žmonės. Vienas žaidėjas lėktuvo katastrofą išgyveno, bet po kelių dienų mirė. Liko gyvas tik skrydžio inžinierius. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vienas pilotas netyčia įjungė stabdžius, o kitas buvo pavartojęs draudžiamų vaistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių