Katalonai protestuoja prieš separatistų lyderių sulaikymą

  • Teksto dydis:

Ispanijos teisėjui nurodžius sulaikyti du katalonų separatistų lyderius ir taip dar labiau pakursčius įtampą dėl chaotiško Katalonijos nepriklausomybės referendumo, į šio regiono gatves antradienį išėjo tūkstančiai žmonių.

Tūkstančiai darbuotojų Barselonoje ir kituose miestuose vidurdienį surengė trumpą streiką, kuriuo buvo pareikštas protestas dėl Nacionalinio teismo Madride pirmadienio sprendimo sulaikyti Jordi Cuixartą (Žordį Kuiksartą) ir Jordi Sanchezą (Žordį Sankesą), kol jų atžvilgiu vyksta tyrimas dėl antivyriausybinės agitacijos.

„Represijos nėra sprendimas“, – skandavo šimtai protestuotojų, susirinkusių prie Katalonijos regiono vyriausybės pastato Barselonos centre.

Demonstracijos įvyko artinantis ketvirtadienio terminui, iki kurio Madridas nurodė Katalonijos separatistų lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudžemonui) aiškiai pasakyti, ar jis ketina paskelbti regiono nepriklausomybę.

Kol kas C. Puigdemont'as atsisako duoti nedviprasmišką atsakymą po praėjusią savaitę paskelbtos paslaptingos „suspenduotos“ nepriklausomybės deklaracijos ir ragina Ispanijos premjerą Mariano Rajoy (Marianą Rachojų) sėsti prie derybų stalo.

Tačiau M. Rajoy atmeta tarpininkavimą ir jei C. Puigdemont'as nenusileis, tikriausiai imsis įvesti tiesioginį valdymą šiame pusiau autonominiame regione. Tai dar labiau padidintų didžiausią Ispanijos politinę krizę nuo karinės diktatūros pabaigos 1977 metais.

Tylios demonstracijos prieš J. Cuixarto ir J. Sanchezo sulaikymą antradienį vakare planuojamos visoje Katalonijoje. Barselonoje demonstracija su žvakutėmis turi prasidėti 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Protestai taip pat planuojami Briuselyje ir Londone.

Šie „du Jordi“ vadovauja už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančioms pilietinėms organizacijoms „Omnium Cultural“ ir „Katalonijos nacionalinė asamblėja“ (ANC), turinčioms tūkstančius narių. Joms tenka svarbus vaidmuo dabartinėje politinėje krizėje.

J. Cuixartas ir J. Sanchezas kaltinami organizavę didžiulio masto protestus prieš spalio 1-osios referendumą dėl nepriklausomybės šiame 7,5 mln. gyventojų turinčiame regione su sava kalba ir kultūra.

Už antivyriausybinę agitaciją gali būti skiriama kalėjimo iki 15 metų bausmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių