Kas ir kodėl nužudė Švedijos premjerą?

Švedijos premjero Olofo Palme's nužudymas šokiravo pasaulį ne mažiau nei buvusio JAV prezidento Johno F.Kennedy. Deja, abu šie nusikaltimai taip ir nebuvo iki galo išaiškinti bei apaugo įvairiausiais gandais. Švedai nutarė vėl atversti prieštaringai vertinamą bylą. Gal pagaliau sužinosime tiesą?

Naujas tyrimas

Buvusio Švedijos ministrų kabineto vadovo O.Palme's nužudymo bylą tirs nauja prokurorų komanda, kuriai vadovaus Stokholmo vyriausiasis prokuroras Kristeras Petersonas. Apie tai Švedija paskelbė praėjusią savaitę.

O.Palme – vienas iš žymiausių šios Skandinavijos valstybės politikų: būtent jo valdymo metais Socialdemokratų partija tapo viena iš įtakingiausių Švedijos politinės sistemos partijų. Be to, politikas reikšmingai prisidėjo prie gerovės valstybės sukūrimo, nevengė aktyvaus vaidmens tarptautinėje arenoje – teigiama, esą dėl ištikimybės savo principams O.Palme galėjo tapti daugelio suinteresuotų grupių taikiniu.

Prokuroras K.Petersonas anksčiau vadovavo Švedijos užsienio reikalų ministrės Annos Lindh nužudymo tyrimui.

Socialdemokratų partijos narė ir tada viena iš realiausių kandidačių užimti Švedijos ministrų kabineto vadovo postą buvo šaltakraujiškai nužudyta 2003 m. Stokholmo universalinėje parduotuvėje – ją mirtinai subadė užpuolikas.

Pagrindinis įtariamasis

O.Palme buvo nužudytas 1986 m. pačiame Švedijos sostinės Stokholmo centre: grįžtantį iš kino teatro jį vienoje gatvėje nušovė ginkluotas užpuolikas. Švedijoje tuo metu buvo įprasta, kad ministrų kabineto vadovas, jeigu nėra reikalo, galėjo vaikščioti be apsaugos.

Premjeras mirė vos tik atvežtas į ligoninę, o jo žmona Lisbet, nors ir buvo sužeista per išpuolį, išgyveno.

Po šalį ir pasaulį šokiravusio Švedijos vyriausybės vadovo nužudymo teisėsauga atliko precedento neturintį kriminalinį tyrimą – buvo sulaikyta ir apklausta daugiau nei 10 tūkst. asmenų, 134 iš jų prisipažino, esą būtent jie įvykdė nusikaltimą, tačiau daugelio jų kaltė taip ir nebuvo įrodyta.

Pareigūnams pavyko apklausti kelis nusikaltimo liudininkus, tačiau jie negalėjo tiksliai pasakyti, kaip atrodė užpuolikas, šovęs į ministrą pirmininką, – policijai pavyko išsiaiškinti tik tai, kad reikia ieškoti baltaodžio vyro, kurio amžius – nuo 30 iki 50 metų.

Deja, nužudymo tyrimas įstrigo: tyrėjams taip ir nepavyko nustatyti nusikaltimo motyvo, be to, nebuvo sulaikyti nauji įtariamieji, nerasta ir ginklo, iš kurio buvo šauta į premjerą.

Proveržis įvyko 1988 m., kai pareigūnai sulaikė 42 metų Christerą Petterssoną, buvusį aktorių ir pagarsėjusį alkoholiką bei narkomaną. Vyrui pareigūnai pateikė kaltinimus premjero žmogžudyste. Motyvas – asmeninė Ch.Petterssono neapykanta O.Palme'ei.

Sulaikytasis ir anksčiau buvo susidūręs su policija – jis jau buvo atsidūręs už grotų dėl užpuolimo.

Ch.Petterssonas kurį laiką buvo laikomas pagrindiniu žmogžudystės vykdytoju, mat jį, kaip teigiama, policijos būstinėje atpažino O.Palme's žmona Lisbet.

Vis dėlto pareigūnams, atlikusiems kratas sulaikytojo namuose, taip ir nepavyko rasti nusikaltime panaudoto "Magnum" pistoleto, be to, nebuvo aišku, kam kairiųjų pažiūrų Ch.Petterssonui būtų reikėję nužudyti socialdemokratą O.Palme.

Nepaisant akivaizdžių atlikto tyrimo spragų, Švedijos teisėsauga siekė kuo skubiau užverti visuomenę šokiravusią premjero nužudymo bylą, tad teismas nuteisė Ch.Petterssoną ir patupdė į kalėjimą.

Nepraėjus nė metams Ch.Petterssonas buvo paleistas, nes apeliacinis teismas patenkino jo skundą. Negana to, vyras prisiteisė iš valstybės tūkstantinę kompensaciją už neteisėtą įkalinimą – teigiama, esą tuos pinigus jis tučtuojau išleido svaigalams.

2004 m. Ch.Petterssonas mįslingai žuvo: anot tyrėjų, vyras smarkiai susitrenkė galvą, ko gero, apsvaigęs, tačiau iki galo šios žūties aplinkybės nebuvo atskleistos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių