Kamčiatkoje ir Peru – stiprūs žemės drebėjimai

  • Teksto dydis:

Prie Rusijos rytinių krantų antradienį įvykus 7,7 balo žemės drebėjimui, preliminariai buvo paskelbtas cunamių pavojus kai kuriose Ramiojo vandenyno dalyse, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Žemės drebėjimas užfiksuotas ir Peru.

Požeminiai smūgiai 11 val. 34 min. vietos (2 val. 34 min. Lietuvos) laiku supurtė vandenyno dugną maždaug už 199 km į pietryčius nuo Nikolskojės gyvenvietės Rusijos Beringo saloje, nurodė USGS. Jų židinys buvo 11,7 km gylyje.

Rusijos seismologai drebėjimo stiprumą įvertino 7 balais ir nurodė, kad vėliau buvo užfiksuoti keli gana stiprūs pakartotiniai smūgiai – nuo 4,8 iki 5,4 balo.

Pranešimų apie padarytą žalą arba nukentėjusius žmones nebuvo.

Vis dėlto Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras neilgai trukus atšaukė prognozes ir paskelbė, kad „niokojančių Ramiojo vandenyno masto cunamių“ nesitikima ir kad grėsmės Havajams nėra.

„Kai kuriose jūros pakrantėse netoli žemės drebėjimo (vietos) per kelias ateinančias valandas galimi nedideli jūros lygio svyravimai“, – nurodė centras.

Preliminariai prognozuota, kad gali susidaryti bangos, ne daugiau kaip 30 cm viršijančios įprastą jūrų potvynio lygį, ir kad jos gali būti stebimos dideliame regione nuo Rusijos iki Havajų.

Tuo metu Peru pietinėje pakrantėje pirmadienį įvyko 6,4 balo žemės drebėjimas, pasijutęs Taknos, Mokegvos, Arekipos ir kituose miestuose, pranešė seismologai.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad drebėjimo, įvykusio 21 val. 5 min. vietos (antradienį 5 val. 4 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo už 98 km į vakarus nuo Kamanos miesto Arekipos provincijoje. Požeminių smūgių židinys buvo 44 km gylyje.

Peru civilinės gynybos institutas kol kas nepranešė apie jokią žalą arba nukentėjusius žmones.

Peru priklauso seismiškai aktyviai zonai, vadinamai Ramiojo vandenyno ugnies žiedui.


Šiame straipsnyje: žemės drebėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių