Kalifornijos regione gaisrai sunaikino 10 namų

  • Teksto dydis:

Kalifornijos šiaurėje esančio Orovilio miesto apylinkėse gaisras sunaikino dešimt namų, o dar pusei tūkstančio tebegresia pavojus, pranešė pareigūnai.

Anksčiau šiais metais šis regionas jau smarkiai nukentėjo nuo gaisrų, o tūkstančiams jo gyventojų teko evakuotis, kai potvyniai apgadino čia esančią aukščiausią Jungtinėse Valstijose užtvanką.

Trečiadienį pareigūnai areštavo vyrą, kuris įtariamas neteisėtai užkūręs laužą, nuo kurio, kaip manoma, įsiplieskė gaisras. Jis padarė žalos dar penkiems namams.

Tai vienas iš daugybės miškų gaisrų, liepsnojančių Jungtinių Valstijų vakaruose, įskaitant Kalifornijos Josemičio nacionalinio parko apylinkes. Dėl gaisrų teko uždaryti į parką vedantį populiarų kelią, garsųjį viešbutį „Wawona“ ir evakuoti aplinkinių miestelių gyventojus. Anksčiau šią vasarą liepsnos sunaikino beveik 60 netoli parko esančių namų.

Gaisras šalia Orovilio, esančio už kiek daugiau nei 112 km į šiaurę nuo Sakramento, apėmė beveik 13 kv. kilometrų teritoriją, nurodė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės apsaugos departamentas ir pridūrė, kad dešimtadalyje šios teritorijos gaisras suvaldytas.

Buvo evakuotos dar trys gyvenvietės, ugniagesiams trečiadienį nesėkmingai mėginant pažaboti liepsnas, kurių gesinimą sunkina aukšta oro temperatūra, varginanti visą vakarinį JAV regioną.

Dėl anksčiau šiais metais Kalifornijoje pliaupusių rekordinių liūčių, užbaigusių šią valstiją varginusią istorinę sausrą, čia smarkiai suvešėjo augalija, kuri taip pat prisideda prie gaisrų plitimo.

„Dėl visų šių veiksnių situacija čia išties nelengva“, – sakė Kalifornijos priešgaisrinės apsaugos departamento atstovas spaudai Jeremy Rahnas (Džeremis Ranas).

Tuo tarpu Departamento tyrėjai dėl įtarimų neteisėtai užkūrus laužą sulaikė 29 metų Johną Ballengerį (Džoną Balendžerį) iš Orovilio. Jis buvo uždarytas į areštinę.

Gaisras šėlsta už kiek daigiau nei 30 km į rytus nuo Orovilio užtvankos. Vasarį dešimtys tūkstančių šio regiono gyventojų buvo priversti evakuotis, kai po kelias savaites pliaupusių smarkių liūčių iškilo pavojus, kad užtvanka gali griūti.

Po kelių mėnesių už maždaug 25 km į pietus nuo užtvankos įsiplieskęs gaisras sunaikino 41 namą.

Tuo tarpu Oregone dėl šėlstančių kelių dešimčių gaisrų buvo evakuoti daugiau nei puspenkto tūkstančio žmonių. Šioje valstijoje liepsnos yra apėmusios teritoriją, kuri savo dydžiu prilygsta pusei Rod Ailendo.

Didžiausias gaisras, kuris liepos viduryje buvo sukeltas žaibo, yra tik iš dalies suvaldytas.

Gaisrų dūmų debesys pakibo virš Portlando, esančio už daugiau nei 300 kilometrų.

Montanoje nurodyta evakuoti žmones iš maždaug tūkstančio gyvenamųjų namų bei įmonių, esančių netoli Sili Leiko – už maždaug 160 km į šiaurės vakarus nuo Helenos esančios gyvenvietės, kurią itin mėgsta žvejai ir žygeiviai.


Šiame straipsnyje: Kalifornijagaisraisudegė namai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių