Kalifornijoje siaučiant miškų gaisrams žuvo 10 žmonių, tūkstančiai evakuojasi

  • Teksto dydis:

Kalifornijos Sonomos, Napos ir Jubos apygardose siaučiant miškų gaisrams žuvo 10 žmonių ir sudegė šimtai namų, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Sekmadienio vakarą įsiplieskusios liepsnos, nešamos vėjo, kurio gūsių greitis siekia 80 km per val., privertė daugiau kaip 20 tūkst. žmonių evakuotis.

Kalifornijos ugniagesių tarnyba nurodė, kad liepsnoja apie 30 tūkst. hektarų plotas.

„Šerifo biuras patvirtina septynias su gaisru susijusias mirtis Sonomos apygardoje. Užjaučiame jų draugus ir šeimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šiaurinės Sonomos apygardos šerifas. Kiek anksčiau pranešta apie dar tris aukas.

Trijose apygardose, garsėjančiose vyno gamyba, buvo suniokota mažiausiai 1 500 pastatų. Tose apygardose paskelbta nepaprastoji padėtis.

Iš viso Napos, Sonomos ir Jubos apygardose kilo 14 didelių gaisrų.

Naujienų agentūros AFP korespondentas iš Santa Rozos sakė, kad toje vietovėje įvyko keli dujų sprogimai, sudegė nemažai namų ir vyno darykla. Pasak jo, nelaimės vietose dirba ugniagesiai.

Mendosine su liepsnomis kovoja apie 410 ugniagesių, transliuotojui CBS sakė tos apygardos šerifo atstovas; pasak jo, manoma, kad žuvo keli žmonės.

Didelė žala

Anahaime liepsnos apėmusios apie 800 hektarų plotą; su gaisru ten kovoja mažiausiai 200 ugniagesių. Mokyklose ir bažnyčiose buvo atidaryta dešimtys laikinų prieglaudų evakuotiesiems. Kai kuriose vietovėse į saugias vietas buvo išvesti ir naminiai gyvuliai.

Santa Rozos viešbutis „Hilton“ savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad jo darbuotojai ir svečiai buvo saugiai evakuoti.

Kompanija „Pacific Gas & Electric“ pranešė, kad daugiau kaip 196 tūkst. klientų buvo likę be elektros, tačiau pusei jų elektros tiekimas jau buvo atnaujintas.

„15 val. vietos (antradienį, 1 val. Lietuvos) laiku mūsų aptarnaujamoje teritorijoje apie 99 tūkst. klientų likę be elektros; dauguma jų – Sonomos ir Napos apygardose“, – nurodė kompanijos atstovai.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) balandį paskelbė oficialią sausros pabaigą; valstiją sausra vargino ilgiau kaip penkerius metus.

Tačiau Kalifornija vis dar susiduria su vadinamaisiais Santa Anos vėjais – meteorologiniu reiškiniu, kuris iš rytinėse pakrantės teritorijose esančių kalnų atneša sausą vėją ir taip sudaro palankias sąlygas miškų gaisrams kilti.

Jungtinių Valstijų vakaruose miškų gaisrai itin dažnai įsiplieskia sausais ir karštais vasaros mėnesiais.

Praėjusį mėnesį dėl didžiausio Los Andželo istorijoje gaisro šimtai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Ankstyvą pirmadienį degėsių ir dūmų kvapas buvo juntamas ir San Fransiske, esančiame maždaug už 60 km nuo gaisrų židinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių