Jungtinių Tautų atstovas ragina Sirijos konflikto puses prisiimti istorinę atsakomybę

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura) paragino Sirijos Vyriausybės ir opozicijos derybininkus ketvirtadienį prisiimti istorinę atsakomybę, siekiant taikaus šešerius metus trunkančio konflikto šalyje sprendimo.

Jis teigė, kad taikos derybos Ženevoje oficialiai prasidės ketvirtadienį vakare ir pridūrė, jog nesitiki stebuklo, kai ragina konflikto šalis pažadinti Sirijos žmones iš karo sukelto košmaro.

„Tai yra (...) mūsų iškilminga atsakomybė, (...) istorinė atsakomybė nepasmerkti Sirijos ateities kartų ilgam, aštriam ir kruvinam konfliktui“, - sakė S.de Mistura Ženevoje susirinkusioms delegacijoms.

„Sirijos žmonės desperatiškai trokšta, kad šis konfliktas būtų užbaigtas, - teigė jis. - Mes susiduriame su varginančia užduotimi. Ji nebus lengva“.

Jungtinių Tautų atstovas pridūrė, kad abi pusės žino, „kas nutiks, jeigu mums vėl nepavyks - daugiau žūčių, daugiau kančių“.

Ruošdamasis taikos deryboms S.de Mistura anksčiau atskirai susitiko su Vyriausybės ir opozicijos delegacijomis.

Sankcijos Sirijai

Tuo metu Niujorke posėdžiaujanti Jungtinių Tautų Saugumo Taryba kitą savaitę rengiasi svarstyti rezoliuciją, kuria paskelbtų sankcijas Sirijos pareigūnams dėl cheminio ginklo naudojimo. Visgi šią iniciatyvą greičiausiai vetuos Rusija, sakė aukšto rango diplomatas.

Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos siekia uždrausti pardavinėti sraigtasparnius Sirijai ir įvesti sankcijas 11-ai pareigūnų, susijusių su atakomis cheminiu ginklu.

Jungtinių Tautų ir Cheminio ginklo draudimo organizacijos atliktas tyrimas parodė, kad Sirijos kariuomenė vykdė išpuolius cheminiu ginklu trijuose šalies kaimuose 2014 ir 2015 metais.

„Tai būtų reikšmingas parodymas, kad Saugumo Taryba įsipareigojusi veikti prieš cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje“, - sakė diplomatas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tačiau jis pridūrė, kad praėjusią savaitę Rusijos ambasadorius nurodė, kad Maskva rezoliuciją vetuos.

Iš viso Rusija šešis kartus pasinaudojo veto teisę, kad apgintų sąjungininką Damaską nuo tarptautinės bendruomenės nuobaudų. Tuo metu Kinija balsuodama dėl sankcijų greičiausiai susilaikys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių