Jungtinės Valstijos: Šiaurės Korėja prašo karo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį apkaltino Šiaurės Korėją „prašant karo“ ir paragino imtis „griežčiausių įmanomų priemonių“ prieš Pchenjaną po jo šeštojo ir kol kas galingiausio branduolinio bandymo, tačiau susidūrė su Kinijos ir Rusijos pasipriešinimu.

JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) skubiai sušauktame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje sakė, kad Vašingtonas artimiausiomis dienomis pateiks aptarimui naują sankcijų rezoliuciją, dėl kurios galėtų būti balsuojama ateinantį pirmadienį.

„Tik griežčiausios sankcijos suteiks mums galimybę išspręsti šią problemą diplomatiškai“, – sakė N. Haley Saugumo Tarybos posėdyje, sušauktame JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Japonijos ir Pietų Korėjos iniciatyva.

Sekmadienį Šiaurės Korėja išprovokavo pasaulinį aliarmą įvykdydama kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą. Pasak Pchenjano, tai buvo vandenilinė bomba, kurią gali nešti tolimojo nuotolio raketa.

Šiaurės Korėjos požeminio branduolinio bandymo galingumas buvo maždaug 50-100 kilotonų. Tai reikštų, kad sprogimas buvo vidutiniškai penkiskart galingesnis už JAV atominę bombą, 1945 metais nušlavusią Hirošimą Japonijoje, Saugumo Tarybai sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas politikos reikalams Jeffrey Feltmanas (Džefris Feltmanas).

Pareiškusi, kad „gana yra gana“, N. Haley sakė, kad nuo 2006 metų Pchenjanui įvedamos sankcijos nėra veiksmingos.

„Jungtinės Valstijos niekada nenori karo. Mes jo nenorime (ir) dabar. Bet mūsų šalies kantrybė nėra beribė, – pareiškė ji. – Šiaurės Korėja iš esmės skėlė antausį visiems tarptautinėje bendrijoje, prašiusiems jų liautis.“

N. Haley nenurodė, kokių priemonių Vašingtonas siekia, bet diplomatai sako, kad jomis gali būti nusitaikyta į naftos tiekimą Šiaurės Korėjai. Tai potencialiai galėtų suduoti skaudų smūgį šalies ekonomikai.

Naujomis sankcijomis taip pat galėtų būti siekiama suvaržyti turizmą į Šiaurės Korėją ir uždrausti siųsti į užsienį Šiaurės Korėjos darbuotojus.

Rezoliucijos projekto tekstas 14-ai kitų Saugumo Tarybos narių turėtų būti pateiktas antradienį, nes JAV siekia veikti greitai, reaguodamos į pranešimus, kad Šiaurės Korėja ruošiasi dar vienam raketos paleidimui.

„Įžeidžiamas pasiūlymas“

Pietų Korėjos gynybos ministerija sakė, kad Pchenjanas galbūt rengia dar vieną raketos paleidimą – po dviejų liepos mėnesį atliktų tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) bandymų, kurie, regis, pademonstravo, kad Pchenjanas įgijo galimybių smogti didelei JAV žemyninės teritorijos daliai.

Kinijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Liu Jieyi (Liu Dzieji) perspėjo, kad krizė aštrėja, ir akcentavo dialogo bei diplomatinio sprendimo būtinybę.

„Kinija niekada neleis sumaišties ir karo (Korėjos) pusiasalyje“, – pareiškė jis .

Liu Jieyi paragino šalis sutikti su Kinijos ir Rusijos planu, kuriuo Šiaurės Korėja raginama įšaldyti savo raketų ir branduolinius bandymus, o JAV ir Pietų Korėja – sustabdyti bendras karines pratybas.

N. Haley šį pasiūlymą atmetė kaip „įžeidžiamą“.

„Kai priešiškas režimas turi į jus nukreiptą branduolinį ginklą ir ICBM, juk nesiimate veiksmų sumažinti savo apsaugą. Niekas to nedarytų. Mes tikrai nedarysime“, – teigė ji.

Rusija sakė, kad išstudijuos naujus JAV pasiūlymus dėl sankcijų, bet vėl pabrėžė, kad vien tokiomis priemonėmis krizės negalima išspręsti.

„Tai nėra būdas susodinti šalis prie stalo siekti politinio sprendimo“, – sakė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Po pirmojo Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo 2006 metais JT Saugumo Taryba įvedė jau septynis sankcijų Pchenjanui paketus, bet jis nuolat rasdavo būdų apeiti šias priemones.

Tačiau naujausiomis rezoliucijomis buvo nusitaikyta į ekonomiką, svarbius eksporto sektorius, tokius, kaip anglių eksportas, iš kurių režimas gauna tvirtos valiutos.

N. Haley pakartojo JAV grasinimus įvesti sankcijas šalims, kurios prekiauja su Šiaurės Korėja, ir sakė, kad jos bus vertinamos kaip valstybės, „teikiančios pagalbą jų beatodairiškiems ir pavojingiems branduoliniams ketinimams“.

Tai gali turėti didelių pasekmių, nes Kinija yra didžiausia prekybos partnerė ir Šiaurės Korėjai, ir Jungtinėms Valstijoms.

Sieks griežtesnių sankcijų

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį sutarė siekti griežtesnių sankcijų Šiaurės Korėjai, informavo Berlynas.

Abu lyderiai per pokalbį telefonu „pritarė nuomonei, kad tarptautinė bendruomenė turi didinti spaudimą Šiaurės Korėjos režimui ir kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba privalo skubiai paskelbti naujas, griežtesnes sankcijas“, sakė A. Merkel atstovas spaudai.

A. Merkel biuras nurodė, kad ji ir D. Trumpas sutarė siekti papildomos Europos paramos, kad Pchenjanui būtų įvestos dar griežtesnės sankcijos.

„Šių priemonių tikslas yra rasti taikų krizės sprendimą“, – nurodė Vokietijos kanclerės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai juk TIK dėmesio nukreipimo manevras, o ką tuo metu Izraelis, ar Palestina turi nors kokias galimybes apsigint?

Tam

Tam portretas
Jei jau kas ir prašo karo tai tik jankiai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių