Šaudynės Jeruzalėje: žuvo du policininkai, užpuolikai nukauti

  • Teksto dydis:

Du Izraelio policininkai, kurie buvo pašauti užpuolikams arabams penktadienį pradėjus šaudyti Jeruzalės senamiestyje, nuo patirtų sužeidimų mirė, pranešė pareigūnai.

Anksčiau saugumo pajėgos nušovė tris užpuolikus, Izraelio arabus. Pastarieji apšaudė pareigūnus ir spruko į Šventyklos kalną, šventą ir žydams, ir musulmonams.

Policijos atstovas Micky Rosenfeldas (Mikis Rosenfeldas) sakė, kad du sužeisti policininkai mirė ligoninėje. Šis incidentas, vienas didžiausių iš pastaraisiais metais įvykusių Jeruzalėje, gali padidinti įtampą tarp Izraelio ir palestiniečių.

Izraelio arabai yra palestiniečių, kurie liko savo žemėje po Izraelio valstybės sukūrimo 1948 metais, palikuonys. Dauguma jų palaiko palestiniečių kovą už suverenumą.

Trys užpuolikai buvo nukauti Šventyklos kalne, kurį musulmonai vadina „al Haram al Sharif“ („Kilniąja Šventove“) ir kurį saugo policija. Šventyklos kalno teritorijoje, kurioje yra Al Aksos mečetė ir Uolos kupolo šventovė, reguliariai įvyksta palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimų, tačiau šaudoma retai.

Po atakos Izraelio pareigūnai uždarė Al Aksos mečetę penktadienio maldoms. Tai itin neįprastas žingsnis.

Jeruzalės senamiestyje ir šventų vietų teritorijose panašių išpuolių nutinka gana dažnai, bet dažniausiai užpuolikai puola pareigūnus peiliais.

Neramumų banga nuo 2015-ųjų spalio jau pareikalavo 277 palestiniečių, 42 izraeliečių, dviejų amerikiečių, dviejų jordaniečių, Eritrėjos piliečio, sudaniečio ir brito gyvybių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

Dauguma žuvusių palestiniečių vykdė atakas panaudodami peilius, šaunamuosius ginklus ar automobilius, nurodo Izraelio pareigūnai. Kiti buvo nušauti per protestus ar susirėmimus, arba žuvo per Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruožui. Pastaraisiais mėnesiais smurtas reikšmingai atslūgo.

Pasikalbėjo telefonu

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) penktadienį po išpuolio pasikalbėjo telefonu.

„Prezidentas (Abbasas) griežtai išreiškė nepritarimą ir pasmerkė išpuolį prie šventos Al Aksos mečetės, o taip pat bet kokius bet kurios šalies smurto veiksmus, ypač maldos vietose“, – sakoma oficialios palestiniečių naujienų agentūros WAFA pranešime.

„Izraelio ministras pirmininkas Netanyahu... paragino visas šalis išsaugoti ramybę“, - nurodoma jame.

M. Abbasas jau ne kartą ragino taikiai priešintis Izraelio okupacijai, bet konkrečiai palestiniečių atakų nesmerkdavo. Jo pareiškimas dėl penktadienio išpuolio šįkart buvo griežtesnis nei ankstesni pasisakymai panašiais atvejais.

B. Netanyahu biuras patvirtino, kad premjeras kalbėjosi su M. Abasu ir pareiškė, kad šis išpuolį pasmerkė.

„Ministras pirmininkas sakė, kad Izraelis imsis visų būtinų priemonių, kad užtikrintų saugumą (šioje šventoje vietoje), be jokių status quo pakeitimų“, – sakoma B. Netanyahu biuro pareiškime.

Sulaikytas musulmonų dvasininkas

Izraelio saugumo pajėgos sulaikė Jeruzalėje aukšto rango islamo dvasininką, minioms susirinkus šventojo miesto senamiestyje po išpuolio.

Didysis Jeruzalės muftijus Muhammadas Ahmadas Husseinas (Muhamadas Ahmadas Huseinas), aukščiausias islamo autoritetas šiame mieste, kartu su susirinkusiais senamiestyje žmonėmis pasmerkė tai, kad po išpuolio ši šventa vieta buvo uždaryta. Joje norėta melstis.

Apie pastarąjį incidentą naujienų agentūrai AFP pranešė M.A. Husseino sūnus Jihadas Husseinas (Džihadas Huseinas) bei vienas muftijaus asmens sargybinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ArvydasK

ArvydasK portretas
Pusiau Melas, kad: "Izraelio arabai yra palestiniečių, kurie liko savo žemėje po Izraelio valstybės sukūrimo 1948 metais, palikuonys..." Dauguma atvyko i izraeli is Syrijos, Libano, Egypto, Jordanijos... beieskant darbo!

...

... portretas
Europoje 'pabėgėliams' geriau sekas; ar reikia suprast kad palestiniečiai prasčiau pasiruošę?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių