Jemene įtariamų choleros atvejų skaičius išaugo iki milijono

  • Teksto dydis:

Karo draskomame Jemene įtariamų choleros atvejų skaičius išaugo iki milijono, ketvirtadienį pranešė „Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas“ (TRKK).

„Įtariamų choleros atvejų Jemene skaičius pasiekė milijono ribą, tai dar sustiprino nuo negailestingo karo kenčiančios šalies kančias“, – rašoma TRKK Jemeno „Twitter“ paskyroje.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) lapkričio mėnesį įspėjo, kad nuo šios vandeniu plintančios ligos jau mirė apie 2 200 žmonių. Blogėjančios higienos ir sanitarijos sąlygos ligai leidžia itin sparčiai plisti.

Mirštamumas nuo choleros pastaraisiais mėnesiais mažėja, tačiau liga dar toli gražu nenugalėta, AFP sakė „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) nepaprastųjų padėčių koordinatorius Marcas Poncinas (Markas Ponsinas).

„Vibrio bakterija yra labai atspari ir labai ilgai išgyvena vandenyje“, – sakė M. Poncinas ir įspėjo, kad kitų metų lietingojo sezono metu vėl gali padaugėti ligos atvejų.

„Bakterija plinta, kai tik susidaro tam tinkamos sąlygos“, – pridūrė jis.

Jemeną drasko kruvinas karas tarp valdžiai ištikimų pajėgų, remiamų Saudo Arabijos valdomos koalicijos ir husių sukilėlių, kurie valdo sostinę.

Per koalicijos antskrydžius Raudonosios jūros provincijoje Hodeidoje, vien tik per praėjusią dieną, žuvo 43 husių kovotojai, valdžią remiančioms pajėgoms spaudžiant pasiekti svarbų ten esantį uostą, sakė medicininiai ir kariniai šaltiniai.

Jemeno valdžią remiančios Saudo Arabija ir jos arabų sąjungininkės į konfliktą įsitraukė 2015 metais, jos rengia antskrydžius ir vykdo plataus masto blokadą savo kaimyninės šalies oro ir jūros uostams. Lapkričio mėnesio pradžioje koalicija sugriežtino blokadą, reaguodami į šiitų husių paleistą raketą, kuri buvo numušta netoli Rijado oro uosto.

Tada Jungtinių Tautų (JT) humanitarinės pagalbos operacijų vadovas įspėjo, kad toks sprendimas apsunkintų ir taip kritiškai prastą situaciją.

Blokada po trijų savaičių buvo dalinai panaikinta, sukilus milžiniškam tarptautiniam spaudimui, ypač dėl blokados Hodeidos uostui, kuris yra itin svarbus humanitarinėms ir prekybinėms siuntoms.

Irano remiami husiai antradienį dar kartą nesėkmingai į Rijado pusę paleido raketą, taip „paminėdami“ 1000-ąją dieną nuo Saudo Arabijos įsitraukimo į konfliktą.

Koalicija trečiadienį pranešimu sakė, kad po išpuolio nesiims vėl uždaryti sukilėlių užimto Hodeidos uosto.

Saudo Arabijai ir jos sąjungininkams įsitraukus į konfliktą Jemene, siekiant padėti į keblią padėtį patekusiai vyriausybei, šis karas nusinešė daugiau nei 8 750 žmonių gyvybių ir, anot JT, sukėlė didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mukas

Mukas portretas
Is ten "pabegeliu" dar neatveze?

Vadakste

Vadakste portretas
Visos blogybes per karus. Todel dori zmones siekim taikos , kad pasaulyje vyrautu taika , o tada nebus zmoniu zuciu , ligu ir kitu nelaimiu.Stop visam blogiui , kuris vyksta siuo metu pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių