JAV sraigtasparniai surengė naujas atakas Libijoje

  • Teksto dydis:

JAV Jūrų pėstininkų korpuso sraigtasparniai „Super Cobra“ surengė naujų betarpiškų smūgių prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus Libijos Sirto mieste, ketvirtadienį pranešė JAV karinės jūrų pajėgos.

Atakos sraigtasparnių antskrydžiai buvo pirmosios patvirtintos tokio pobūdžio atakos per pastaruosius du mėnesius. Orlaiviai kilo praeitą naktį iš jūrų desanto laivo „USS San Antonio“, plaukiojančio netoli šios Šiaurės Afrikos valstybės krantų.

JAV karinio laivyno bazės Italijos pietiniame Neapolio mieste paskelbtame pranešime sakoma, kad „Super Cobra“ atliko „tikslius oro smūgius“ per kovines operacijas Sirte, pakrantėje įsikūrusiame mieste, kuriame IS įsitvirtino praeitais metais.

Pranešime nepateikiama daugiau detalių apie atakų apimtis, tikslus ar padarinius.

Šie smūgiai buvo dalis jūrų aviacijos, kurią rugpjūtį pradėjo prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), palaikydamas nepatyrusios Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės bandymą išstumti IS iš Sirto.

Surengta jau šimtai aviacijos smūgių, bet vienintelis ankstesnis patvirtinimas, kad per šias operacijas buvo panaudoti atakos sraigtasparniai „Super Cobra“, buvo pateiktas tik rugpjūčio pabaigoje.

Tuo metu Pentagonas spėjo, kad JAV įsikišimas mūšyje dėl Sirto truks „kelias savaites, o ne mėnesius“.

Libijos nacionalinės santarvės vyriausybei (GNA) ištikimos pajėgos gegužę pradėjo operaciją, kuria siekiama užimti paskutinį Šiaurės Afrikos IS bastioną Sirtą.

Praėjusį mėnesį jie pareiškė baigiantys galutinai išvaduoti šį miestą nuo džihadistų.

Rugpjūtį Pentagonas nurodė, kad Libijoje veikia apie tūkstantį patyrusių kovotojų, ištikimų IS.

JAV rengtuose antskrydžiuose dalyvavo 22-ojo jūrų pėstininkų ekspedicinio dalinio (MEU) pajėgos – 2,5 tūkst. jūros pėstininkų JAV karinio laivyno narių.

Pentagonas nurodo, kad GNA paramos operacijos bus vykdomos tik iš oro, tačiau pareigūnai pripažįsta, kad nedidelės JAV specialiųjų pajėgų komandos Libijoje renka žvalgybinę informaciją ir palaiko ryšius su sausumos pajėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių