JAV siaučiantys gaisrai privertė tūkstančius gyventojų palikti savo namus

  • Teksto dydis:

Dėl JAV vakaruose siaučiančių miškų gaisrų tūkstančiams gyventojų praėjusį savaitgalį tvyrant rekordiniams karščiams teko palikti savo namus.

Sekmadienį dėl gaisrų buvo evakuotas Ledynų nacionalinis parkas Montanos valstijoje ir daugybė kitų vietovių šalies vakaruose.

Gelbėtojų komandos skubėjo į pagalbą 140 žygeivių, kurie kilus gaisrui buvo priversti nakvoti miške netoli populiaraus pėsčiųjų tako Oregono valstijoje.

Be to, ugniagesiai stengėsi nuo liepsnų apsaugoti 2 700 metų senumo sekvojų giraitę, esančią Josemičio nacionaliniame parke Kalifornijoje.

Tuo tarpu sekmadienį Los Andžele prapliupusios smarkios liūtys leido pareigūnams atšaukti nurodymus evakuotis, paskelbtus dėl gaisrų, kuriuos meras pavadino didžiausiais per visą miesto istoriją. Anksčiau sekmadienį Los Andželo meras Ericas Garcetti (Erikas Garsetis) paskelbė mieste nepaprastąją padėtį, o gubernatorius Jerry Brownas (Džeris Braunas) padarė tą patį Los Andželo apygardos lygmeniu. Ten sudegė trys namai, be to, grėsmė buvo iškilusi kalnuotose vietovėse įsikūrusiems gyvenamiesiems rajonams.

Per 1 000 ugniagesių kovojo su liepsnomis, apėmusiomis daugiau kaip 23 kv. km kalnuotą plotą, apaugusį medžiais ir krūmynais. Vis dėlto vakarop rekordinis karštis nuslūgo ir į Los Andželą atslinko liūčių debesys, todėl gaisrai šiek tiek nuslopo.

Pareigūnai atšaukė evakuacijos įsakymus trijuose miestuose: Los Andžele, Berbanke bei Glendeilyje. Dėl to į savo namus buvo leista sugrįžti 1 400 gyventojų.

Tačiau ugniagesių kapitonas Ralphas Terrazasas (Ralfas Terasasas) perspėjo, kad oro sąlygos, sulėtinusios ugnies plitimą, gali vėl pasikeisti „per akimirką“. Pareigūnai taip pat nerimauja dėl perkūnijos ir liūčių, dėl kurių gali kilti staigių potvynių ir purvo nuošliaužų.

Los Andžele sekmadienį buvo užfiksuota rekordinė temperatūra – 36 laipsniai Celsijaus. Ventūros ir Santa Barbaros apygardose taip pat buvo pasiekti karščio rekordai – termometrai čia rodė 38 laipsnius Celsijaus.


Šiame straipsnyje: gaisraiJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių