JAV pasmerkė Izraelio planus įteisinti nelegalias nausėdijas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasmerkė Izraelio „precedento neturintį ir susirūpinimą keliantį“ žingsnį neteisėtų žydų nausėdijų okupuotose Palestinos žemėse įteisinimo link.

Izraelio ministrai sekmadienį pritarė įstatymo projektui, kuriuo atgaline data neteisėtiems statiniams visame Vakarų Krante būtų suteiktas teisinis statusas. Tačiau toks žingsnis prieštarautų tarptautinės teisės principams.

JAV valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau (Elizabet Triudo) sakė, kad Vašingtonas yra „giliai sunerimęs“ dėl tokio siūlymo. „Tikimės, kad jis netaps įstatymu“, – sakė ji.

„Tai būtų precedento neturintis ir susirūpinimą keliantis žingsnis, nesuderinamas su ankstesne Izraelio teisine pozicija. Jis taip pat sulaužytų ilgalaikę Izraelio politiką nevykdyti statybų privačioje palestiniečių žemėje“, – pridūrė ji.

„Mūsų politika dėl statinių yra aiški. Manome, kad jie yra žalingi taikos sukūrimui“, – sakė E.Trudeau.

„Šis įstatymas būtų dramatiškas poslinkis nausėdijų klausimu, jau ir šiaip keliančiu didžiulį pavojų dviejų valstybių sprendinio perspektyvai“, -pridūrė ji.

Nors tarp Izraelio ir JAV pastaraisiais metais buvo juntama padidėjusi trintis, Amerikos prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija išlaikė glaudžius ryšius su žydų valstybe. Vašingtonas su premjero Benjamino Netanyahu (Benjamin Netanjahaus) vyriausybe neseniai pasirašė didžiausią karinės pagalbos susitarimą Amerikos istoriją.

Praėjusią savaitę amerikiečiai B.Obamos įpėdiniu išrinko Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą). Nors pastarasis yra užsienio politikos naujokas, kai kurie tikisi, kad jis atsisakys daug metų JAV reikšto palaikymo Izraelio ir Palestinos taikos sutarčiai, paremtai dviejų suverenių valstybių sugyvenimu palei bendru susitarimu nustatytą sieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių