JAV generolas: Rusija elgiasi ir kaip padegėjas, ir kaip ugniagesys

  • Teksto dydis:

Rusija elgiasi Sirijoje kaip „padegėjas ir ugniagesys“ – nors tvirtina, kad nori padėti užbaigti pilietinį karą, tuo pat metu kursto konfliktą, antradienį pareiškė JAV generolas.

JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės (CENTCOM) vadas generolas Joe Votelas (Džo Voutelas) griežtai supliekė Maskvą už jos vaidmenį septintus metus vykstančiame Sirijos kare, kuriame pastarosiomis savaitėmis būta netikėtų posūkių, pavyzdžiui, kai buvo nukauti rusų samdiniai, atakavę JAV patarėjus ir kurdų pajėgas.

„Diplomatiniu ir kariniu požiūriu Maskva elgiasi kaip padegėjas ir ugniagesys – ji kursto įtampą tarpo visų Sirijos konflikto šalių“, – sakė J. Votelas įstatymų leidėjams.

Tada ji imasi „arbitro vaidmens sprendžiant ginčus, mėgindama pakenkti visų šalių derybinėms pozicijoms ir jas susilpninti“, sakė generolas.

Rusija į Sirijos pilietinį karą įsitraukė 2015 metų pabaigoje, Maskvai pradėjus teikti pagalbą prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui. Tuo metu Sirijos šiaurėje JAV vadovaujama koalicija kovojo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Po dvejų metų, B. al Assado pajėgoms įgijus ryškią persvarą prieš sukilėlius, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodį nurodė atitraukti iš šalies dalį pajėgų, pareiškęs, kad jų misija karo nusiaubtoje šalyje faktiškai įgyvendinta.

Stebėtojai kėlė klausimą, kiek iš tiesų rusių karių buvo išvesta, o J. Votelas pareiškė, kad Rusija, turėdama savo kontingentą Sirijoje, išbando čia naują ginkluotę ir taktiką, „dažnai nepaisydama vadinamosios netiesioginės žalos ir civilių aukų“.

Du alternatyvūs taikos procesai

Jungtinėms Tautoms Ženevoje mėginant rasti jau 340 tūkst. gyvybių nusinešusio kruvino konflikto sprendinį, Rusija inicijavo atskirą taikos procesą Kazachstano sostinėje Astanoje, prie kurio taip pat prisidėjo Turkija bei Iranas.

„Maskva toliau stumia Vakarų vadovaujamoms politinėms deryboms Sirijoje ir Kabulo vadovaujamiems taikos procesams Afganistane alternatyvias diplomatines iniciatyvas, mėgindama trukdyti JT pastangoms ir siekdama užkirsti kelią amerikiečių įtakos augimui“, – sakė J. Votelas, kalbėdamas Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitete.

„Rusija turi pripažinti, kad yra nepajėgi ar nenori realiai prisidėti prie konflikto Sirijoje užbaigimo. Manau, šiuo metu jie atlieka itin destabilizuojantį vaidmenį“, – pažymėjo generolas.

JAV vadovaujama koalicija Sirijoje palaiko su „Islamo valstybe“ kovojančias vadinamąsias Sirijos demokratines pajėgas (SDF), kurias sudaro daugiausia kurdai.

Koalicija vasario 7 dieną smogė B. al Assado režimui lojalių pajėgų formuotei, rytiniame Eufrato upės krante atakavusiai SDF kovotojus ir JAV patarėjus. Buvo nukauti apie 100 žmonių.

Skelbiama, kad tarp žuvusiųjų buvo daug rusų samdinių – apie tai pranešė jų artimieji ir kelios sukarintos organizacijos, taip pat politinės organizacijos, pateikusios informaciją apie aukas.

Votelas atsisakė viešai komentuoti, ar tie vyrai iš tiesų buvo rusai, tačiau sakė, jog informuos apie tai įstatymų leidėjus per uždarą posėdį.

„Šiuo metu įvardijame juos kaip režimui lojalias pajėgas“, – sakė generolas ir atsisakė plačiau kalbėti šiuo klausimu.

Tačiau J. Votelas įspėjo, kad nors „Islamo valstybės“ kovotojai buvo išstumti iš beveik visų anksčiau Sirijoje kontroliuotų teritorijų, kova dar nebaigta.

Visgi jis pridūrė, jog nenori, kad kovos su „Islamo valstybe“ misija būtų išplėsta ir būtų kariaujama su kovotojais, kuriuos remia Iranas, palaikantis B. al Assadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albinas

Albinas portretas
Komentarus ziuriu raso tik kacapiskos gaidenos.

Anonimas

Anonimas portretas
Kur Amerikonas ten bardakas.Gerai kad gimdymo metu neislenda su sautuvu.Kiek girdejau Amerikonai nezada atsisakyt ginklo.Geda Amerikonams jeigu mokiniai streikuoja ir liepia pradet gyvenima be ginklo.

Hmmm

Hmmm portretas
Vat būtent ,kad padėjėjai Ameriką ,o gesina kiti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių