JAV 11 žydų bendruomenės centrų sulaukė grasinimų juos susprogdinti

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose 11 žydų bendruomenės centrų sulaukė grasinimų juos susprogdinti, dėl to pirmadienį jie buvo evakuoti.

Panašių grasinimų banga buvo jau ne pirmoji šalyje nuo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo pradžios.

Po naujausių grasinimų telefonu 11 centrų, tokių grasinimų sulaukusių įstaigų skaičius padidėjo iki 69: anksčiau nukentėjo dar 54 žydų bendruomenės centrai 27 JAV valstijose ir vienoje Kanados provincijoje, nurodė Šiaurės Amerikos žydų bendruomenių centrų (JCC) asociacija.

Visgi ji pabrėžė, kad visi grasinimai buvo melagingi, ir visi jų sulaukę centrai tęsia normalų darbą. Anksčiau apie galimus sprogdinimus buvo pranešta sausio 9, 18 ir 31 dienomis.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Teisingumo departamento Civilinių teisių padalinys pranešė tiriantys šiuos incidentus.

JAV piliečių teisių organizacija „Southern Poverty Law Center“, fiksuojanti ekstremizmo atvejus, neseniai paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad neapykantą kurstančių grupuočių skaičius auga, ir dabar jų yra kone daugiausiai istorijoje. Ji sieja tokią tendenciją su „dešiniojo sparno populizmo“ pakilimu per sudėtingus prezidento rinkimus, kuris „įelektrino radikaliąją dešinę“ ir lėmė D.Trumpo pergalę.

Išpuolis žydų kapinėse 

Misūrio valstijos pareigūnai tiria kelių dešimčių paminklinių akmenų suniokojimą žydų kapinėse netoli Sent Luiso.

Laikraštis „St. Louis Post-Dispatch“ nurodė, kad ankstų pirmadienį buvo pranešta apie vandalizmo aktą „Chesed Shel Emeth“ kapinėse Juniversiti Sityje, esančiame apie 13 km į šiaurės vakarus nuo Sent Luiso centro.

Policijos leitenantas Fredrickas Lemonsas (Fredrikas Lemonsas) sakė, jog pareigūnai tiria stebėjimo kamerų įrašus, kad nustatytų, kas išvartė paminklus.

Kaip nurodoma kapinių tinklapyje, jos buvo atidarytos 1893 metais.

Misūrio gubernatorius Ericas Greitensas (Erikas Greitensas) socialiniame tinkle „Facebook“ vėlų pirmadienio vakarą pavadino šį vandalizmo atvejį „bjauriu“ ir „bailiu veiksmu“.

Pasak jo, „bet kas, siekiantis mus suskaldyti išniekinimo aktu, sužinos, kad suvienijo mus dėl bendro susitarimo“.

Baltųjų rūmų pasmerkimas

D.Trumpo administracija pasmerkė šiuos incidentus.

„Neapykantai ir bet kokiam neapykantos sukeltam smurtui nėra vietos šalyje, kuri sukurta ant individualios laisvės pažado pagrindo“, – sakė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

„Prezidentas akivaizdžiai aiškiai pareiškė, kad tokie veiksmai yra nepriimtini“, – teigė jis.

Į judaizmą atsivertusi D.Trumpo dukra Ivanka, kaip ir jos sutuoktinis Jaredas Kushneris (Džaredas Kašneris) užimanti įtakingą vaidmenį naujojoje administracijoje, nedelsiant pasmerkė grasinimus susprogdinti žydų bendruomenės centrus.

„Amerika yra tauta, pastatyta ant religijos tolerancijos principo. Privalome apsaugoti savo maldos namus ir religinius centrus. #JCC“, – rašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Šiaurės Amerikos JCC asociacija pažadėjo, kad „jos neįbaugins grasinimai, kuriais siekiama sutrukdyti žmonių gyvenimams ar gyvybiškai svarbiam žydų bendruomenės vaidmeniui susirinkimo vietose, mokyklose, stovyklose bei sporto ir pramogų centruose“.

„Nors mums palengvėjo, kad visi tie grasinimai buvo melagingi ir kad nė vienas žmogus nenukentėjo, esame sunerimę dėl antisemitizmo, slypinčio už šių grasinimų, ir dėl pasikartojančių grasinimų, kuriais siekiama kištis į kasdienį gyvenimą“, – sakė jos strateginės veiklos direktorius Davidas Posneris (Deividas Pozneris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Patys muša, patys rėkia?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių