Japonijoje paminėtos katastrofiško cunamio metinės

  • Teksto dydis:

Japonija šeštadienį nuščiuvo minėdama šešerių metų sukaktį po pražūtingo žemės drebėjimo, cunamio ir branduolinės katastrofos šalies šiaurės rytinėje pakrantėje.

Beveik 19 tūkst. aukų

Daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų iki šiol negali arba nenori sugrįžti į namus šiame regione.

2011 metų kovo 11 dieną Ramiojo vandenyno dugną supurtęs 9 balų žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį, per kurį žuvo arba dingo apie 18,5 tūkst. žmonių.

Cunamis sugadino aušinimo sistemas Fukušimos 1-ojoje atominėje jėgainėje. Išsilydžius aktyviajai masei trijuose ir šešių jos reaktorių prasidėjo didžiausia branduolinė krizė po 1989-ųjų Černobylio atominės elektrinės avarijos.

Žemės drebėjimas ir cunamis padarė didelę žalą pastatams, o didelėje teritorijoje pasklidus radioaktyviems teršalams tuojau po šios katastrofos teko evakuoti daugiau kaip 450 tūkst. žmonių.

Per 123 tūkst. žmonių tebėra perkelti – daugiausiai iš Fukušimos, kur negalima sugrįžti dėl didelės spinduliuotės.

Premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ir kiti Tokijuje vykusios nacionalinės atminimo ceremonijos dalyviai, taip pat žmonės nuniokotame regione nulenkė galvas per tylią maldą 14 val. 46 min. vietos (7 val. 46 min. Lietuvos) laiku – tuo pačiu metu, kai prieš septynerius metus įvyko nelaimė.

Ši katastrofa „sukėlė precedento neturinčią žalą“ ir „pasiglemžė daug brangių gyvybių“, per ceremoniją sakė gedintis Sh.Abe.

„Jaučiu nepaliaujamą užuojautą praradusiems mylimus šeimos narius ir draugus“, – pridūrė premjeras.

Garbaus amžiaus Japonijos imperatorius Akihito (Akihitas) ir imperatorienė Michiko (Mičiko) šiemet atminimo ceremonijoje nedalyvavo. Jiems atstovavo princas Akishino (Akišinas) ir jo žmona princesė Kiko.

„Daug žmonių tebėra priversti sunkiai gyventi katastrofos paveiktose teritorijose ir evakuacijos vietose, – pažymėjo Akishino. – Ypač žmonės, kurių evakuacija ilgai tęsiasi. Man skauda širdį galvojant apie senyvų žmonių, metų metus gyvenančių nelaimės zonoje, ir žmonių, vis dar negalinčių grįžti namo dėl aukšto spinduliuotės lygio, sveikatą.“

Evakuacijos režimas

Be to, šimtai policininkų ir ugniagesių šukavo paplūdimius Fukušimos prefektūros pakrantėje. Tokios operacijos organizuojamos kiekvieno mėnesio 11 dieną; per jas ieškoma palaikų arba kitokių dingusių žmonių pėdsakų.

Kaip rodo naujausi Nacionalinės policijos agentūros duomenys, per 2011-ųjų žemės drebėjimą ir cunamį žuvo arba dingo 18 446 žmonės.

Be to, dar per 3,5 tūkst. žmonių šalis prarado dėl priežasčių, siejamų su šia katastrofa, pavyzdžiui, ligų arba savižudybių, rodo vyriausybės statistika.

Nors nei viena mirtis nesiejama su radioaktyviuoju apšvitinimu, evakuotieji baiminasi, kad vyriausybė pernelyg skuba užterštas teritorijas pripažinti saugiomis žmonėms gyventi.

„Daug savanoriškai palikusių namus yra mažus vaikus auginančios motinos, bijančios spinduliuotės, ir senyvi žmonės, prisiglaudę giminaičių namuose“, – Miyako Kumamoto (Mijako Kumamoto), viena iš evakuotojų, sakė per spaudos konferenciją prieš nelaimės metines.

„Pabėgome dėl vienintelės priežasties – kad apsaugotume savo vaikus ir anūkus nuo radiacijos“, – pažymėjo moteris ir sukritikavo valdžią dėl nepakankamos pagalbos evakuotiesiems.

„Negaliu su tuo sutikti arba suprasti, kodėl turime likti šioje keblioje padėtyje“, – sakė M.Kumamoto.

Planuojama, kad iki balandžio 1-osios evakuacijos režimas bus atšauktas maždaug 70 proc. teritorijų, uždarytų po katastrofos, išskyrus kai kuriuos miestelius, esančius netoli nuniokotos elektrinės. Valdžia ragina evakuotuosius sugrįžti namo.

Vis dėlto daugelis kritikuoja vyriausybę, kad ji pernelyg skuba grąžinti žmones į teritorijas, kuriose spinduliuotės lygis esą tebėra nesaugus.

Fukušimos jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) ir vyriausybė planuoja, kad elektrinės uždarymo ir teritorijos valymo darbai truks apie keturis dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių