J. Kerry kaltina Izraelio dešiniuosius žlugdant taikos procesą

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) sekmadienį apkaltino Izraelio dešinįjį sparną sąmoningai trukdant pastangoms tarpininkauti dėl taikos su palestiniečiais.

Kalbėdamas neįprastai tiesmukai, JAV diplomatijos vadovas perspėjo, kad Izraelio vykdomos nausėdijų statybos pakerta bet kokias viltis pasiekti susitarimą ir sudaryti sąlygas šalia egzistuoti dviem valstybėms.

Per metinį, studijų centro „Brookings Institution“ Artimųjų Rytų politikos centro organizuojamą Izraelio ir JAV politikos formuotojų susitikimą „Saban Forum“ J.Kerry sakė, kad kai kurie premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybės nariai yra padarę „didžiulį nerimą keliančių“ pareiškimų.

„Daugiau kaip 50 proc. ministrų dabartinėje vyriausybėje yra viešai deklaravę, kad nepritaria palestiniečių valstybei ir kad palestiniečių valstybės nebus“, – sakė J.Kerry.

Anksčiau sekmadienį B.Netanyahu kreipėsi į forumą vaizdo ryšiu ir įrodinėjo, kad Izraelio gyvenviečių statybos nėra kliūtis taikai.

Izraelis yra pasirengęs deryboms be išankstinių sąlygų, sakė jis ir paragino arabų šalių vyriausybes pripažinti Izraelio valstybę.

Tačiau J.Kerry atmetė idėją, kad daugiau arabų valstybių sudarys taikos susitarimus su Izraeliu, jeigu nebus atlikta jokių žingsnių susitarimo su palestiniečiais link.

„Nebus pažangos ir atskiros taikos su arabų pasauliu be palestiniečių proceso ir palestiniečių taikos, – sakė jis. – Visiems reikia tai suprasti. Tai sunki realybė.“

JAV vyriausybės požiūriu, spartesnės žydų nausėdijų statybos palestiniečių žemėse yra ne šiaip kliūtis taikai, bet ir tyčinė kliūtis, pridūrė J.Kerry.

„Esu čia ne tam, jog sakyčiau jums, jog gyvenvietės yra konflikto priežastis. Ne, taip nėra, – sakė jis. – Bet taip pat negaliu sutikti su mintimi, kad jos neveikia taikos proceso, kad jos nėra kliūtis galimybėms pasiekti taiką.“

„Ir pasakysiu jums, kodėl tai žinau: todėl, kad kairieji Izraelyje visiems sako, kad jos yra kliūtis taikai, o dešinieji, kurie remia (statybas), remia jas atvirai, nes nenori taikos“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administraciją, kuri kitą mėnesį baigs savo darbą, erzino B.Netanyahu vyriausybės požiūris.

Vis dėlto J.Kerry tvirtino, kad Izraelis neturi didesnio draugo už Vašingtoną.

Pasak jo, nuo 2013 metų vasario, kai pradėjo dirbti JAV valstybės departamente, jis su B.Netanyahu kalbėjosi 375 oficialiai užregistruotus kartus, iš viso daugiau kaip 130 valandų.

Vašingtonas nepritarė jokiems bandymams spausti Izraelį balsavimais Jungtinių Tautų institucijose ir neseniai 10-čiai metų pasirašė 38 mlrd. dolerių (35,7 mlrd. eurų) karinės paramos susitarimą, kuris yra didžiausias per visą JAV istoriją, pridūrė J.Kerry.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių