J. Kerry ir S. Lavrovas nepasiekė proveržio per derybas dėl Alepo

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) trečiadienį surengė naujas derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, bet jų susitikimas Vokietijoje neatnešė jokio proveržio pastangose sustabdyti kautynes nuniokotame Sirijos mieste Alepe.

Po maždaug valandą trukusio susitikimo J.Kerry nurodė, kad jiedu aptarė „nepaprastai sunkią padėtį Alepe. Apsikeitėme kai kuriomis idėjomis dėl šios padėties, ir ketiname susisiekti ryte, kad pamatytume, kur esame“.

J.Kerry, pradėjęs atsisveikinimo kelionę po Europą, ir S.Lavrovas susitiko Vokietijos šiauriniame Hamburgo mieste, kur ketvirtadienį prasidės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimas.

JAV diplomatijos vadovas vėliau vyks į Paryžių, kur šeštadienį dalyvaus atskirame pasitarime dėl Sirijos, organizuojamame Prancūzijos, Vokietijos ir Kataro užsienio reikalų ministrų, nurodė Valstybės departamentas.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija anksčiau paragino nedelsiant paskelbti paliaubas, kad Alepą galėtų pasiekti humanitarinė pagalba. Šį kreipimąsi palaikė Kanada, Vokietija ir Italija.

Hamburge, eidamas į viešbutį susitikti su J.Kerry, S.Lavrovas sakė, kad jis sutinka ir patvirtina „palaikymą gruodžio 2-osios amerikiečių pasiūlymą“.

Rusija anksčiau nurodė, kad praeitą penktadienį Romoje J.Kerry pateiktas pasiūlymas numato visų sukilėlių pasitraukimą iš Alepo rytinės dalies, bet Maskva apkaltino Vašingtoną pristabdžius šį pasiūlymą ir atšaukus derybas, turėjusias šią savaitę įvykti Ženevoje.

J.Kerry paneigė, kad planai buvo pakeisti, o Vašingtonas savo ruožtu apkaltino Maskvą proceso vilkinimu, kai Rusija ir Kinija pirmadienį užblokavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurioje raginama paskelbti Alepe septynių dienų paliaubas.

Antradienį paskutinį kartą NATO užsienio reikalų ministrų susitikime dalyvavęs J.Kerry sakė dėsiantis pastangas, kad būtų iš naujo pradėtos derybos tarp Sirijos režimo ir opozicijos, padedant šios šalies prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkei Rusijai.

„Rusija sako, kad Assadas pasiruošęs sėsti prie stalo ... Aš irgi linkęs pritarti, kad būtų pamėginta tai padaryti“, – J.Kerry sakė Briuselyje.

Jis ne kartą susitiko su S.Lavrovu aptarti konflikto Sirijoje, kai padėtis Alepe smarkiai pašlijo.

Maskva praeitais metais pradėjo bombardavimo misijas, palaikydama B.al Assado pajėgas, o Vašingtonas palaikė su režimu kovojančius sukilėlius.

Prieš susitikimą Hamburge paklaustas vieno žurnalisto, ko reikėtų, kad į Alepą grįžtų taika, J.Kerry atsakė: „Sveiko proto.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių