J. Kerry bandys atnaujinti Sirijos taikos derybas

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Jonas Kerry (Džonas Keris) antradienį pareiškė, kad su Rusijos pagalba bandys atnaujinti Sirijos taikos derybas, nes vyriausybės pajėgos apsupo sukilėlius apgultame Alepo mieste.

Praėjusiais metais Maskva pradėjo antskrydžių kampaniją, palaikydama prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą. Sirijos vyriausybės pajėgos jau užėmė beveik visą Alepą, o šio miesto netektis būtų didžiulis smūgis sukilėliams.

„Bandome rasti būdą, kaip pasiekti derybų stalą, tačiau B.al Asadas niekada nerodė tam jokio noro“, – sakė J. Kerry per NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje.

„Rusija sako, kad B.al Asadas yra pasiruošęs ateiti iki (derybų) stalo ir aš palaikau idėją tai išbandyti“, – sakė jis.

J. Kerry, jau ne kartą susitikęs aptarti Sirijos reikalų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, sakė, kad vėl su juo kalbėsis, kai jiedu susitiks vėliau šią savaitę.

Net jei Alepas kris, „karas tęsis“, sakė JAV diplomatijos vadovas. Jis pabrėžė, kad derybų metu privalo būti pasiektas susitarimas.

Per derybas tarp Sirijos vyriausybės bei Vakarų remiamų sukilėlių nedavė jokių rezultatų, nes abi šalys kaltina viena kitą nesąžiningumu.

JAV valstybės sekretorius anksčiau atmetė Rusijos kaltinimus, esą Vašingtonas vilkina derybas su Maskva dėl sukilėlių pasitraukimo iš Sirijos miesto Alepo, kad laimėtų jiems laiko.

Anot S. Lavrovo, Maskvai susidarė įspūdis, kad „rimta diskusija su mūsų amerikiečiais partneriais nevyksta“.

Pirmadienį jis sakė, jog rusų ir JAV ekspertai turėjo susitikti Šveicarijoje antradienį arba trečiadienį, kad aptartų J. Kerry praėjusią savaitę pateiktą pasiūlymą visiškai išvesti sukilėlius iš karo nualinto antro didžiausio Sirijos miesto rytinės dalies.

Rytų Alepe esantys sukilėliai nesutinka su jokiomis derybomis dėl jų pasitraukimo, tačiau S. Lavrovas pareiškė, kad „jie bus sunaikinti“, jei atsisakys pasitraukti, esant kokiam nors susitarimui tarp Rusijos ir JAV.

Pirmadienį Rusija ir Kinija vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, pagal kurią buvo siūloma paskelbti septynių dienų paliaubas Alepe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių