Izraelis gali išduoti leidimus dar šimtų namų statyboms Rytų Jeruzalėje

  • Teksto dydis:

Izraelis šią savaitę gali priimti sprendimą dėl šimtų naujų namų statybos žydų nausėdijose aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, nepaisydamas nutraukti statybas palestiniečių teritorijose raginančios Jungtinių Tautų rezoliucijos, antradienį pranešė vienas pareigūnas.

Trečiadienį Jeruzalės planavimo komitetas turėtų priimti sprendimą dėl statybos leidimų išdavimo 618 gyvenamųjų pastatų daugiausia palestiniečių gyvenamoje miesto dalyje, nurodė nausėdijų plėtrą stebinti nevyriausybinė organizacija „Ir Amim“.

Esama pranešių, kad Jeruzalės vicemeras Meiras Turjemanas, kuris taip pat yra Jeruzalės municipaliteto planavimo komiteto pirmininkas, kalbėjo apie dar 5 tūkst. 600 pastatų, kurių projektavimas yra ankstyvesnėse stadijose, statybas.

Antradienį M.Turjemanas trumpame pareiškime naujienų agentūrai AFP sakė, kad neketina atšaukti projektų svarstymų, atsakydamas į penktadienį Saugumo Tarybos primtą rezoliuciją. Leidimų išdavimas šimtų namų statyboms buvo įtrauktas į komiteto darbotvarkę dar prieš Jungtinių Tautų balsavimą.

„Mes rimtai aptarsime viską, kas bus pateikta“, – sakė jis.

Remiantis „Ir Amim“, iš minėtų 618 pastatų 140 turėtų atsirasti Pisgat Zeevo rajone, 262 – Ramat Šlome, 216 – Ramote.

Pirmoji nuo 1979 metų Izraelio nausėdijų politiką smerkianti JT rezoliucija buvo priimta per balsavimą susilaikius veto teisę turinčioms Jungtinėms Valstijoms.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija pastaraisiais metais reiškė vis didesnį nepritarimą dėl nesiliaujančios žydų gyvenviečių ekspansijos rytinėje Jeruzalėje ir Vakarų Krante, kurį Izraelis okupavo 1967 metais.

Vėliau jis aneksavo ir rytinę Jeruzalę, nors šios aneksijos tarptautinė bendruomenė niekada nepripažino.

Vis dažniau pasigirsta perspėjimų, kad žydų nausėdijų plėtra tirpdo galimybes išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą dviejų nepriklausomų valstybių sprendiniu, dėl kurio daug metų buvo deramasi.

Izraelio gyvenvietės laikomos didele kliūtimi taikos pastangoms, nes statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

JT nausėdijas laiko neteisėtomis. Pastaraisiais mėnesiais buvo pranešta apie suintensyvėjusias statybas jose.

Dabar Vakarų Kranto nausėdijose gyvena apie 430 tūkst. izraeliečių, dar apie 200 tūkst. naujakurių gyvena Rytų Jeruzalėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių