Įtampa auga: nebesitvardo ir diplomatai

JAV diplomatijos vadovo Rexo Tillersono vizitas Maskvoje priminė Šaltojo karo laikus – tokių rūškanų veidų Kremliuje seniai neteko matyti. Negana to, Rusijos pasiuntinys JT beveik pasiuntė velniop kolegą iš Britanijos. Akivaizdu, kad įtampa – labai didelė.

Viltis išblėso

Kai Donaldo Trumpo pirmtako Baracko Obamos administracija prieš pat kadencijos pabaigą ėmėsi žygių prieš Rusiją, Maskva reagavo neįprastai ramiai. Net rusų diplomatų išprašymas iš JAV nesukėlė Kremliaus pykčio. Priešingai, Vladimiras Putinas pareiškė, kad amerikiečių diplomatai nebus išsiųsti, nors toks atsakomasis veiksmas – įprasta praktika.

Kremlius laukė lyderių kaitos kitapus Atlanto. Juolab kad D.Trumpas ne sykį užsiminė, esą santykių su Maskva normalizavimas – vienas iš jo užsienio politikos prioritetų.

Santykiai yra prasti. Buvusios Šaltojo karo priešininkės nesutaria iš esmės dėl visko – nuo Ukrainos, Sirijos iki Šiaurės Korėjos.

Nepaisant to, laukto santykių perkrovimo, kokį kadaise inicijavo B.Obama, nėra: per kiek daugiau nei tris mėnesius įvyko vos vienas Rusijos ir JAV lyderių pokalbis telefonu. Be to, kai dauguma Vakarų (ir ne tik) lyderių, anksčiau kritikavusių D.Trumpą, mynė Baltųjų rūmų slenkstį, siekdami užmegzti ryšius su naująja JAV administracija, apie V.Putino ir D.Trumpo susitikimą tesklandė tik gandai – gal po mėnesio, gal po pusės metų, gal po metų.

Dabar, atrodo, toks susitikimas apskritai neįmanomas – štai ir R.Tillersonas tik vizito Maskvoje pabaigoje sužinojo, kad su juo susitiks V.Putinas.

Iki tol Kremliaus vadovas tarsi leido suprasti, kad bendrauti su svarbiausiuoju Amerikos diplomatu neturi jokio noro.

D.Trumpas persigalvojo?

Susidaro įspūdis, kad arba Rusijos vardas D.Trumpo užsienio politikos strategijoje (jei tokia iš viso egzistuoja) yra įrašytas labai smulkiu šriftu, arba Baltųjų rūmų šeimininkui paprasčiausiai įgriso nuolatinė kritika, esą Maskvos programišiai padėjo jam laimėti rinkimus. Tad jis nutarė visiems kritikams praktiškai įrodyti, kad visos šios šnekos yra absurdas.

Galima kelti ir versiją, kad D.Trumpas bandė parodyti Rusijai ir kitoms revizionistinėms valstybėms, kas pasaulyje yra šeimininkas ir kad jis – ne skystablauzdis, kokiu mėgsta vadinti savo pirmtaką B.Obamą.

Arba JAV lyderis tiesiog daug kalbėjo per rinkimų kampaniją, o kai pradėjo vadovauti šaliai, susivokė kas ir kaip yra iš tiesų.

Kadangi vidaus politikoje jokių esminių pokyčių nenumatoma, visuomenės dėmesiui atitraukti Baltieji rūmai vėl ėmėsi seniai išbandyto metodo – konstruoti priešą ir bauginti juo.

Jokio pasitikėjimo

Kad ir kaip yra, Rusija, regis, įsitikino, kad su D.Trumpo administracija santykiai nebus kitokie nei su B.Obama. Bent jau kol kas. Priešingai, kaip pastebėjo V.Putinas, Baltuosiuose rūmuose ėmus šeimininkauti Niujorko nekilnojamojo turto magnatui "pasitikėjimo lygis (tarp JAV ir Rusijos) darbiniu lygiu, ypač kariniu, nepagerėjo ir veikiau degradavo".

Kur įrodymai, kad Sirijos pajėgos naudojo cheminius ginklus? Jų nėra. Tačiau yra tarptautinių įstatymų pažeidimas. Tai akivaizdus faktas.

Netgi paprastai santūrus Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas R.Tillersonui į akis griežtai išrėžė, kad jis nėra patenkintas JAV administracijos pozicija.

"Mūsų nuosekli linija formuojasi grynai tarptautinės teisės plotmėje, o ne skubotos konjunktūros ar klaidingo pasirinkimo "arba su mumis, arba prieš mus" įtakoje", – kalbėjo S.Lavrovas, primindamas kolegai garsiąją buvusio JAV prezidento George‘o W.Busho frazę, kurią šis išsakė Irako karo išvakarėse.

Vis dėlto R.Tillersonas, buvęs "ExxonMobil" naftos ir dujų kompanijos vadovas, anksčiau laikytas Maskvai gerai pažįstamu ir gana draugišku veikėju, ramiai reagavo į kritiką jo adresu.

Tris mėnesius Amerikos diplomatijai vadovaujantis buvęs naftininkas išreiškė viltį, kad Rusijos ir JAV santykiai pagerės, nors čia pat pridūrė, esą jo šalis turi neginčijamų įrodymų, kad cheminę ataką Sirijoje surengė būtent Damasko režimas, o Maskva kišosi į JAV prezidento rinkimus.

Bet Rusijos diplomatijos veteranas S.Lavrovas atrėžė, kad abiem atvejais amerikiečiai nesiteikė niekam pateikti jokių konkrečių įrodymų.

"Nematėme nė vieno fakto, net užuominų apie faktus, – piktinosi S.Lavrovas. – Nežinau, kas juos matė. Niekas mums nieko nerodė, nieko nesakė, nors ne kartą prašėme pateikti detalių, susijusių su šiais nepagrįstais kaltinimais."

Amerikiečių žvalgyba suskubo patvirtinti, esą užfiksavo sirų kariškių ir cheminių ginklų specialistų pokalbius, kurių metu buvo aptarinėjamas praėjusios savaitės zarino dujų atakos Idlibo provincijoje rengimas.

Šią informaciją pranešė televizija CNN, anot kurios, JAV žvalgai teigė neabejojantys, kad už minimą ataką yra atsakingas Sirijos prezidentas, nors ir "nėra duomenų, kad rusų kariškiai ar žvalgybininkai buvo įsitraukę į bendravimą dėl atakos".

Taip esą yra dėl to, kad "bendraudami rusai būna daug atsargesni, kad išvengtų perėmimų".

Tačiau S.Lavrovas pastebėjo, kad yra reikalingas nepriklausomas cheminės atakos tyrimas. Be to, ministro teigimu, Maskva pageidauja, kad Jungtinių Tautų ginklų inspektoriai ištirtų ne vien incidentą Chan Šeitūne, tačiau ir Sirijos oro pajėgų bazę, kuriai teko JAV atsakomasis raketų smūgis.

Priminė Irako karą

V.Putinas apie JAV pociziją kalbėjo daug aštriau nei šalies diplomatijos vadovas S.Lavrovas. Anot jo, Vašingtonas, smūgiuodamas Sirijai, elgėsi lygiai taip pat, kaip Irake 2003 m.

Kremliaus šeimininkas pakartojo, kad laiko smūgį "neteisėtu Sirijos suverenumo pažeidimu", o cheminę ataką Sirijoje – provokacija, už kurią atsakingi galbūt patys amerikiečiai.

"Man tai labai primena įvykius 2003 m., kai JAV atstovai Saugumo Taryboje parodė Irake esą rastą cheminį ginklą. Po to Irake prasidėjo karinė kampanija, o ji baigėsi valstybės žlugimu, išaugusia terorizmo grėsme ir "Islamo valstybės" iškilimu tarptautinėje erdvėje", – piktinosi V.Putinas.

"Kur įrodymai, kad Sirijos pajėgos naudojo cheminius ginklus? Jų nėra. Tačiau yra tarptautinių įstatymų pažeidimas. Tai akivaizdus faktas", – kalbėjo jis.

"Iš įvairių šaltinių turime informacijos, kad tokios provokacijos – kitaip negaliu jų pavadinti – yra ruošiamos ir kituose Sirijos regionuose, tarp jų ir pietiniuose Damasko priemiesčiuose, kur vėl planuojama išmesti kažkokios medžiagos ir apkaltinti Sirijos oficialią valdžią jos panaudojimu", – pridūrė V.Putinas.

Žodžių karas Niujorke

Įtampa iš Maskvos persikėlė ir į JT Saugumo Tarybos posėdį. Čia įsiplieskė audra, kai Rusija vėl vetavo rezoliuciją dėl numanomos cheminės atakos Sirijoje pasmerkimo.

Kritikuodamas rezoliuciją, pasiūlytą JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Vladimiras Safronkovas užsipuolė Didžiosios Britanijos atstovą Matthew Rycroftą.

Kai britų pasiuntinys apkaltino Maskvą remiant "žudikišką, barbarišką ir kriminalinį B.al-Assado režimą, užuot padėjęs tarptautinei bendruomenei", V.Sofronkovas įtūžo.

"Jūs (M.Rycroftai) išsigandote, negalite užmigti, nes mes bendradarbiausime su JAV. Jūs to bijote! Viską darote, kad tai nutrauktumėte", – liejo pyktį Rusijos atstovas.

Netrukus jis pažvelgė į M.Rycroftą ir rodydamas į jį pirštu pareiškė: "Žiūrėk į mane, kai su tavim kalbu, akių nenukreipk! Ko akis nukreipi?! Būtent todėl šiandien nieko nesakei apie politinį procesą, tyčia neklausei Misturos pranešimo. Pateikiate įžeidžiančius reikalavimus, o ką jūs padarėte dėl ugnies nutraukimo Sirijoje? Londone ir Paryžiuje priiminėjate neteisėtas ginkluotas grupuotes? Atstovaujate interesams tų, kurie skerdžia krikščionis?"

Galiausiai V.Safronkovas išrėžė: "Nedrįsk įžeidinėti Rusijos!"

"B.al-Assadas – gyvulys"

D.Trumpas, atsakydamas į klausimus apie santykių su Rusija būklę, konstatavo, kad jie pasiekė visų laikų žemumas.

"Šiuo metu su Rusija toli gražu nesutariame, – samprotavo Amerikos vadovas. – Būtų fantastiška, jei sutartume su Putinu ir jei sutartume su Rusija. Tai gali įvykti arba gali neįvykti. Gali nutikti visiškai priešingai."

Anksčiau duodamas interviu "Fox Business Network" televizijai JAV lyderis aiškino, esą Rusija susigadino savo reputaciją, remdama "gyvulį" B.al-Assadą.

Tiesa, jis pripažino, kad JAV neketina veržtis į Siriją, nebent Damaskas vėl panaudos dujas, "tada reikės imtis veiksmų".

"Ar mes ketiname veltis į reikalus Sirijoje? Ne. Bet jei mes matome, kad naudojamos dujos... kai mėtomos bombos ar bombos statinėse – masyvios statinės su dinamitu – ir jos mėtomos tiesiai ant žmonių... Juk matėte vaikus, beginklius, be kojų, be veido. Jis (B. al Assadas) yra gyvulys. (...) Putinas palaiko žmogų, kuris iš tiesų yra blogis. (...) Manau, kad tai labai blogai Rusijai. Manau, kad tai labai blogai žmonijai, labai blogai šiam pasauliui", – aiškino D.Trumpas.

"Trokšta nemalonumų"

Sirija – ne vienintelis D.Trumpo taikinys. Šią savaitę Jungtinių Valstijų vadovas paleido salvę grasinimų Šiaurės Korėjos adresu.

"Šiaurės Korėja trokšta nemalonumų, – įspėjo D.Trumpas tviteryje. – Jeigu Kinija nuspręs prisidėti, būtų puiku. Jeigu ne, mes išspręsime problemą ir be jų! JAV"

"Mes siunčiame armadą. Labai galingą, – vėliau interviu "Fox" pakartojo D.Trumpas. – Turime povandeninių laivų. Labai galingų. Daug galingesnių nei tas lėktuvnešis."

JAV šią savaitę prie Korėjos pusiasalio pasiuntė karinio jūrų laivyno grupę su "Nimitz" klasės lėktuvnešiu "Carl Vinson".  Kinija, baimindamasi galimo JAV karinio smūgio, dislokavo 150 tūkst. karių palei sieną su Šiaurės Korėja.

Bet Pchenjanas atrėžė, kad jo D.Trumpo grasinimai nejaudina. Priešingai, šalis pasirengusi smūgiuoti stiprų atsakomąjį smūgį priešui.

"Korėjos liaudies demokratinė respublika pasirengusi reaguoti į bet kokius karo veiksmus, kurių trokšta JAV, – įspėjo komunistinės šalies atstovai. – Imsimės griežčiausių atsakomųjų priemonių prieš provokatorius, kad apsigintume, pasitelkę savo ginkluotą galią."


Šiame straipsnyje: RusijaSirijadiplomataiįtampa

NAUJAUSI KOMENTARAI

cia

cia portretas
cia gi givio brolis to is donecko kur reke ant ukrainieciu belaisviu i akis ziurek ziurek i akis raudonuju zyduku palikuoniai

Anonimas

Anonimas portretas
tik landzbergio teroristams varantiems demogogiją,jie taip vadina savo demokratiją viskas galima,sprogdint,žudyt,nes dabar pasauliui vadovauja amerikoniškas blogis,bet ateis toks laikas,kai reiks už viską atsakyt

..

.. portretas
O kur galingiausi PASAULIO vedarai lansbergas su grybovna? ?? Ar sius savo GALINGIAUSIA KARUOMENE PASAULYJE ginti korejos ,???
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių