Išvaduotas įkaitas papasakojo apie išprievartautą žmoną ir nužudytą jų kūdikį

  • Teksto dydis:

Iš Talibano nelaisvės išvaduotas Kanados pilietis Joshua Boyle'as (Džošua Boilas) apkaltino jį ir jo šeimą pagrobusius kovotojus nužudžius jo dukrelę ir išprievartavus žmoną.

Ši šeima buvo pagrobta Afganistane ir ilgus metus laikyta su Talibanu susijusio Haqqani (Hakanių) kovotojų tinklo, veikiančio ir Pakistane, nelaisvėje.

J. Boyle'as kaltinimus pateikė trumpame pareiškime, kurį perskaitė vėlyvą penktadienį atskraidintas į Torontą kartu su savo amerikiete žmona Caitlan Coleman (Keitlan Koulman) ir trimis vaikais.

Jie trečiadienį buvo išvaduoti Pakistano, kur pastaruoju metu buvo laikomi, karių.

Haqqani tinklo veiksmus jis pasmerkė kaip „kvailus ir piktadariškus – dėl leidimo nužudyti mano mažametę dukrą, man ne kartą atsisakius priimti to Haqquani tinklo niekšo pateiktus siūlymus, ir vėlesnio mano žmonos išprievartavimo“.

J. Boyle'as sakė, kad jo žmoną išprievartavo ne tik vienas sargybinis, bet ir sargybinių vadas ir vienas Haqqani vadų, vardu Abu Hajras (Abu Hadžras).

Haqqani grupei vadovauja Sirajuddinas Haqqani (Siradžudinas Hakanis), kuris taip pat yra Talibano lyderio pavaduotojas.

Jau seniai įtariama, kad ši grupuotė susijusi su Pakistano šešėlinėmis karinėmis struktūromis.

Saugus prieglobstis

J. Boyle'as sako, kad abu incidentai įvyko 2014 metais, praėjus dvejiems metams po jo ir C. Coleman, kuri tada buvo nėščia, pagrobimo atokioje talibų valdomoje vietovėje Afganistane.

Pasak J. Boyle'o, jis ir žmona buvo „piligrimai“, padedantys neturtingiems kaimų gyventojams.

Visi trys išgyvenę jųdviejų vaikai gimė nelaisvėje.

„Žinoma mūsų šeimai dabar labai svarbu sukurti saugų prieglobstį, kurį galėtume vadinti namais ir susitelkti į savo vaikų ugdymą, kad jie galėtų atgauti bent dalį prarastos vaikystės“, – sakė jis.

Kanados vyriausybė pasveikino grįžusią šeimą.

„Šiandien, kartu su Boyle'ų šeima džiaugiamės ilgai lauktu jų mylimųjų grįžimu atgal į Kanadą“, – rašoma užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Kanada visais lygmenimis aktyviai siekė, kad J. Boyle'as ir jo šeima būtų paleisti. Ir toliau remsime juos, grįžusius į Kanadą“, – rašoma pranešime.

Vyriausybė taip pat paprašė gerbti šeimos privatumą.

Įkaitus išlaisvinusios Pakistano pajėgos sakė gavusios informacijos iš JAV žvalgybos tarnybų, kad ši šeima buvo perkelta į Pakistano pusiau autonomines genčių valdomas vietoves, kitapus sienos su Afganistanu.

Genčių valdomo Kuramo regiono, kur buvo vykdoma gelbėjimo operacija, ir Šiaurės Vaziristano gyventojai AFP sakė keletą dienų prieš išgelbėjant belaisvius matę padangėje besisukiojančius bepiločius orlaivius.

„Pasiuntėme karius, remdamiesi žvalgybos pasidalyta informacija susekėme automobilį ir išvadavome belaisvius“, – vėlai ketvirtadienį paskelbtame televizijos pranešime sakė Pakistano kariuomenės atstovas generolas majoras Asifas Ghafooras (Asifas Gafūras).

Šeimos ryšiai

Prieš santuoką su C. Coleman J. Boyle'as 2009 buvo vedęs Zaynab Khadr (Zeinab Chadr), Kanadoje gimusio afgano Omaro Khadro (Omaro Chadro) seserį.

O. Khadras buvo suimtas Afganistane 2002 metais, kai buvo dar paauglys, ir dešimt metų laikytas Kuboje veikiančiam JAV Gvantanamo kariniame kalėjime.

J. Boyle aktyviai dalyvavo kampanijoje, kad O. Khadras būtų paleistas iš Gvantanamo. Jo svainis 2012 metais perkeltas į Kanadą, o 2015-aisiais paleistas už užstatą.

Ketvirtadienį Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland (Kristija Friland) sakė, kad neatliekamas joks tyrimas, susijęs su J. Boyle'u.

J. Boyle'as iš Islamabado į Torontą grįžo keleiviniu lėktuvu per Londoną. Jis atmetė spėliones, kad atsisakė namo būti parskraidintas kariniu JAV lėktuvu.


Šiame straipsnyje: Joshua Boyleįkaitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kauna-dienei tokie įvykiai labai patinka, net du kartus tą patį straipsnį pateikė: "Skaitykit ir kaifuokit".

idiotu saika.....

idiotu  saika..... portretas
amerikonai ir tie kanadieciai palaiko islamistus teroristus, zeninasi su teroristais . giminiuojasi su islamistais , po to vienas kita prievartauja , laiko nelaisvese ir vaduojasi is ju ....neturit Dievo sirdyse , naxren jums protas galvose....

skaitai ir pašiurpsti

skaitai ir pašiurpsti portretas
Na ir kas pasakys, kad Lietuva tai valstybe, o ne durrniu laivas? Talibanas tai KOVOTOJAI. Islamo valstybes galvapjausčiai tai irgi KOVOTOJAI
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių