Irano sostinėje dėl smogo uždarytos mokyklos

  • Teksto dydis:

Teherane pareigūnai pirmadienį uždarė mokyklas dėl Irano sostinę apgaubusio pirmąjį šį žiemos sezoną tiršto smogo debesies.

Dusinantis rusvas smogas mieste susidarė sekmadienį. Matomumas smarkiai pablogėjo – iš Teherano nebesimatė jo šiauriniame pakraštyje dunksančių kalnų. Daugelį iš 14 mln. gyventojų buvo priversti užsidaryti namuose ar užsidėti kaukes, jeigu išeidavo į lauką.

Kenksmingiausių kietųjų dalelių PM2,5 (smulkesnių nei 2,5 mikrono) koncentracija pirmadienį pasiekė 156 mikrogramų viename oro kubiniame metre ir daug didesnė už koncentraciją, kurią Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laiko saugia.

„Vaikų darželiai ir pradinės mokyklos pirmadienį Teherane ir daugelyje provincijos miestų yra uždarytos“, – paskelbė Švietimo ministerija, kurios pranešimą išplatino oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Pareigūnai pratęsė eismo suvaržymus, pagal kuriuos dviejose centrinėse miesto dalyse paeiliui leidžiama važinėti automobiliams su nelyginiais ir lyginiais registracijos numeriais. Judriausiuose ir labiausiai užterštuose rajonuose budi greitosios pagalbos automobiliai.

Teherano meras Mohammadas Bagheras Ghalibafas (Mohamadas Bageras Galibafas) sekmadienį į darbą važiavo metropoliteno traukiniu, taip siekdamas paskatinti žmones naudotis viešuoju transportu.

Nors turi maždaug 100 stočių, metropolitenas yra nepakankamai finansuojamas centrinės vyriausybės, sakė meras. Teherane transporto spūstys yra vienos didžiausių pasaulyje.

Gyventojams buvo patarta likti namuose ir be absoliučios būtinybės neiti į lauką. Perspėjama, kad tarša yra ypač pavojinga pagyvenusiems žmonėms, nėščiosioms, vaikams ir asmenims, sergantiems kvėpavimo takų bei širdies ligomis.

Tarša kaupėsi šešias dienas iš eilės. Prognozuojama, kad smogas išsilaikys iki trečiadienio, kai, pasak meteorologų, vėjas turėtų išsklaidyti užsistovėjusį orą.

Smėlio ir cemento įmonės aplink Teheraną laikinai buvo uždarytos.

Kiekvienais metais Teheranas kenčia taršą, kuri yra viena didžiausių pasaulyje ir kuri susidaro šaltam orui sulaikant didžiulį kiekį miesto 10 mln. senstančių automobilių ir motociklų išmetamų teršalų.

1979 ir 2005 metais buvo nustatytos dvi nuolatinės zonos, kuriose ribojamas eismas, bet tai nepagerino didžiulio miesto oro kokybės. Vietos automobilių gamintojos nedemonstravo didelio suinteresuotumo įdiegti „švaresnius“ variklius, o užsienio kompanijos negali nieko pasiūlyti dėl tarptautinių sankcijų.

2014 metais beveik 400 žmonių buvo paguldyti į ligonines dėl širdies ir kvėpavimo problemų, kurias sukėlė didelis Teherano oro užterštumas. Dar beveik 1,5 tūkst. gyventojų prireikė ambulatorinio gydymo.

Sveikatos ministerija apskaičiavo, kad 2012 metais tarša prisidėjo prie 4,5 tūkst. žmonių pirmalaikės mirties Teherane ir maždaug 80 tūkst. žmonių pirmalaikės mirties visoje šalyje.


Šiame straipsnyje: IranasTeheranasmokyklossmogas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių