Irano reformų šalininkų lyderis nutraukė bado streiką

  • Teksto dydis:

Irano opozicijos lyderis Mehdi Karroubi (Mehdis Karubis), kuris jau šešerius metus yra laikomas namų arešto sąlygomis, ketvirtadienį vakare nutraukė bado streiką, vyriausybei sutikus pašalinti iš jo namų žvalgybos agentus.

Tačiau nepanašu, kad bus patenkintas M.Karroubi reikalavimas jį teisti. Nuo pat 2011 metų, kai prasidėjo jo namų areštas, jis taip ir nebuvo apkaltintas.

79-erių metų M. Karroubi valgyti ir gerti liovėsi trečiadienį ryte, o kitą dieną dėl aukšto kraujospūdžio buvo paguldytas į ligoninę.

Jo sūnus Mohammadas Hosseinas (Mohamadas Hoseinas) reformų šalininkų interneto svetainei „Jamaran“ sakė, kad tėvas ketvirtadienį susitiko su sveikatos apsaugos ministru Ghazizadehu Hashemi (Gazizadehu Hašemiu) ir užsitikrino pažadus, įtikinusius jį nutraukti bado streiką.

Su M. Karroubi šeima susijusi interneto svetainė „Sahamnews“ pranešė, kad ministras pažadėjo pašalinti agentus iš opozicijos lyderio namų.

M. Karroubi ir kitas reformų šalininkų lyderis Miras Hosseinas Mousavi (Miras Hoseinas Musavis) buvo kandidatai ginčijamuose 2009 metų prezidento rinkimuose, po kurių dėl įtariamo klastojimo tuometinio prezidento, griežtosios linijos šalininko Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) naudai kelis mėnesius vyko masiniai protestai.

Abiems opozicijos lyderiams 2011-aisiais buvo paskelbtas namų areštas dėl jų vaidmens protestuose, kuriuos režimas brutaliai nuslopino.

M.Karroubi žmona Fatemeh anksčiau šią savaitę „Sahamnews“ sakė, kad pirmasis jo reikalavimas buvo Žvalgybos ministerijos agentų ir saugumo kamerų, kurie jo namuose atsirado neseniai, pašalinimas. Pasak Fatemeh, agentai ir kameros „neturi precedento prieš (1979 metų islamo) revoliuciją ar po jos, jokiais namų arešto atvejais“.

„Antra, ... namų arešto tęsimo atveju jie turėtų surengti viešą teismą“, – sakė ji ir pridūrė, kad M. Karroubi „nesitiki teisingo teismo“, bet nori, kad jis būtų viešas, ir gerbs verdiktą.

Kovo mėnesį Iranas už „propagandą prieš režimą“ pusę metų kalėti nuteisė M. Karroubi vyriausiąjį sūnų Hosseiną (Hoseiną), šiam paskelbus tėvo laišką dabartiniam nuosaikių politinių pažiūrų prezidentui Hassanui Rouhani (Hasanui Rouhaniui), kuriame raginama surengti teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių