Iranas įvykdė mirties bausmę švedų ir iraniečių disidentui

Iranas šeštadienį už, anot valdžios, teroristinę veiklą įvykdė mirties bausmę iraniečių ir švedų disidentui Habibui Chaabui (Habibui Čaabui), pranešė teismai, ir netrukus sulaukė Švedijos pasmerkimo.

„Šiandien, šeštadienio rytą, įvykdyta mirties bausmė teroristinės grupuotės „Harakat al-Nidal“ vadovui Habibui Chaabui, pravarde Habibas Asyudas (Habibas Asijudas)“, – teigė teismų interneto svetainė „Mizan Online“.

H. Chaabas buvo laikomas Irane nuo 2020 metų spalio mėnesio po to, kai dingo vizito Turkijoje metu ir buvo teisiamas Teherane, kuriame nepripažįstama dviguba pilietybė.

Gruodžio 6 dieną jis buvo nuteistas mirties bausme už „korupciją žemėje“, nes vadovavo sukilėlių grupei.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai, pasmerkė egzekuciją kaip nežmonišką.

Mirties bausmė yra nežmoniška ir negrįžtama bausmė, todėl Švedija kartu su kitomis ES šalimis smerkia jos taikymą bet kokiomis aplinkybėmis.

„Mirties bausmė yra nežmoniška ir negrįžtama bausmė, todėl Švedija kartu su kitomis ES šalimis smerkia jos taikymą bet kokiomis aplinkybėmis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė T. Billstromas.

Interneto svetainė „Mizan Online“ nurodė, jog H. Chaabas buvo nuteistas už Irano teroristine grupuote laikomos „Harakat al-Nidal“ suformavimą, jos valdymą ir vadovavimą jai bei daugybės teroristinių operacijų Chuzestano provincijoje rengimą ir vykdymą“.

Naftos turtingoje provincijoje gyvena didelė arabų mažuma, o jos gyventojai jau seniai skundžiasi marginalizacija.

Irano valdžia apkaltino H. Chaabą nuo 2005 metų rengus išpuolius „saugant dviem šnipinėjimo tarnyboms, įskaitant „Mossad“ ir „Sapo“ – atitinkamai Izraelio ir Švedijos agentūroms.

Pasak prokuratūros, kiti „Harakat al-Nidal“ lyderiai yra įsikūrę Danijoje, Nyderlanduose ir Švedijoje, o grupuotė gauna finansinę ir logistinę paramą iš Saudo Arabijos.

Teisių gynimo grupių, įskaitant „Amnesty International“, duomenimis, Iranas kasmet įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kuri kita valstybė, išskyrus Kiniją.

Nuo metų pradžios, teismų duomenimis, trys dvigubos pilietybės piliečiai, įskaitant H. Chaabą, buvo nuteisti mirties bausme arba jiems buvo įvykdyta mirties bausmė dėl kaltinimų, susijusių su saugumu.

Šiuo metu Irane sulaikyta mažiausiai 16 Vakarų šalių pasus turinčių asmenų, kurių dauguma turi dvigubą pilietybę.

Teheranas tvirtina, kad visi jie praėjo tinkamą teisminį procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių