Irakas pradėjo mūšį už svarbų „Islamo valstybės“ bastioną

  • Teksto dydis:

Irako premjeras Haideras al Abadi (Haideras Abadis) anksti sekmadienį paskelbė, kad prasidėjo mūšis už Tal Afarą – svarbų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) bastioną Irako šiaurėje netoli Mosulo.

Karine uniforma vilkintis H.al Abadi per televiziją paskelbė „operacijos Tal Afarui išvaduoti pradžią“.

„Sakau „Daesh“, kad nėra kito pasirinkimo tik išeiti ar būti nukautam“, – pridūrė jis, pavartodamas alternatyvų IS pavadinimą.

70 km į vakarus nuo Mosulo esantis Tal Afaras yra vienas paskutinių IS bastionų regione. Apie jo išvadavimo operacijos pradžią paskelbta praėjus mėnesiui po Mosulo – antrojo pagal dydį Irako miesto – atkovojimo, kuris buvo didelis smūgis džihadistams.

Mosulą JAV remiamos vyriausybinės pajėgos atkovojo liepą, po kelis mėnesius trukusių mūšių.

Tal Afarą – šiitų anklavą sunitiškoje Ninevijos provincijoje – IS užėmė 2014 metų birželį.

H.al Abadi sakė, kad Tal Afare įvairiems armijos, policijos ir kovos su terorizmu daliniams padės Irako sukarintos pajėgos „Hashed al Shaabi“.

Ši organizacija, kurioje dominuoja Irano remiamos šiitų sukarintos pajėgos, dalyvavo atkovojant iš IS ir virtinę kitų Irako miestų.

IS 2014 metais užėmė dideles teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado, bet dabar Irako pajėgos yra atgavusios didelę šių teritorijų dalį.

Kai bus išvaduotas Tal Afaras, Irako valdžia žada pradėti kovą už džihadistų kontroliuojamą Chavidžą Kirkuko provincijoje, 300 km į šiaurę nuo Bagdado.

Džihadistai dar kontroliuoja teritorijų vakarinėje Anbaro provincijoje, kuri susiduria su dideliais saugumo iššūkiais.

Tačiau išstūmus šią ekstremistų grupuotę iš paskutinių jos bastionų vėl aiškiai pasimatys Irako susiskaldymas politiniu, religiniu ir etniniu atžvilgiais, sako ekspertai.


Šiame straipsnyje: Islamo valstybėĮrakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių