Indonezijos ugnikalnis vėl spjaudosi pelenais

  • Teksto dydis:

Vienas iš neramiausių Indonezijos ugnikalnių trečiadienį vėl išspjovė aukštą įkaitusių dūmų ir pelenų debesį.

Pastarosiomis dienomis Sumatros saloje esantis Sinabungo ugnikalnis jau ne kartą išsiveržė, o jo išmesti įkaitusių dujų debesys kilo į 3 km aukštį, pranešė stichinių nelaimių valdymo agentūra.

Pelenų debesis užtemdė dangų Šiaurės Sumatros provincijoje, bet vienos netoli ugnikalnio esančios mokyklos vaikai tebežaidė lauke.

Vietos pareigūnai tvirtino, kad šiai mokyklai pavojus negresia, nes ji nepatenka į 7 km spindulio zoną, kurioje draudžiama lankytis.

Nuo 2013 metų Sinabungo ugnikalnio išsiveržimai tęsiasi beveik nepaliaujamai.

Aplinkinių kaimų gyventojai irgi jau pripratę prie savo neramaus kaimyno. Prasidėjus vulkaninių pelenų lietui jie tiesiog užsideda kaukes ir eina apsipirkti arba rūpintis savo pasėliais.

Pastaraisiais metais iš Sinabungo apylinkių evakuota per 2 tūkst. šeimų. Daugelis jų ilgą laiką praleido laikinose prieglaudose ir artimiausiu laiku bus perkeltos į naujus kaimus.

Apie 400 metų snaudęs Sinabungas 2010-aisiais pirmąkart audringai nubudo. Po to išsiveržimo ugnikalnis trejus metus ramiai kaupė jėgas, o vėliau prasidėjo iki šiol trunkanti išsiveržimų virtinė.

Pernai gegužę vienas Sinabungo išsiveržimas pareikalavo septynių žmonių gyvybių. 2014-ųjų vasarį per išsiveržimą žuvo 16 žmonių.

Vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui priklausanti Indonezija turi apie 130 ugnikalnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių