Indonezijos dvasininkui dėl 2016-ųjų teroro akto skirta mirties bausmė

  • Teksto dydis:

Indonezijos dvasininkui Amanui Abdurrahmanui (Amanui Abdurahmanui) penktadienį teismas skyrė mirties bausmę už jo vaidmenį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) 2016-aisiais surengtoje teroro atakoje, kai mirtininkas susisprogdino Džakartos kavinėje „Starbucks“.

Smarkiai ginkluoti policijos pareigūnai penktadienį atlydėjo teisiamąjį į Indonezijos sostinės teismą. Jis buvo pripažintas kaltu suorganizavęs ataką, pareikalavusią keturių gyvybių.

„Įrodyta, kad (atsakovas) įvykdė nusikalstamą teroro aktą“, – skirdamas mirties bausmę sakė teisėjas Akhmadas Jaini (Achmadas Džainis), kuris taip pat paminėjo A. Abdurrahmano dalyvavimą kitose atakose.

„Jis bus nuteistas mirti“, – paskelbė teisėjas.

Atrodė, kad A. Abdurrahmanui, kuris sėdėjo atsakovo vietoje teismo salės viduryje, teismo posėdis yra nuobodus; beveik jokios reakcijos į nuosprendį jis nepademonstravo.

Mirties bausmės Indonezijoje yra įvykdomos sušaudant.

Didžiausia musulmoniška pasaulio valstybė jau seniai kovoja su islamo ekstremistais. 2002 metais per bombų sprogimus kurortinėje Balio saloje žuvo 200 žmonių, daugiausia užsienio turistų. Tai didžiausia teroro ataka per visą Indonezijos istoriją.

Per minėtą 2016 metų išpuolį sostinėje saugumo pajėgos netoli kavinės, kurioje mirtininkas detonavo savo sprogmenis, susirėmė su ginkluotais kovotojais. Tai buvo pirmasis išpuolis Pietryčių Azijoje, dėl kurio atsakomybę prisiėmė IS.

Praėjusį mėnesį prokurorai pareikalavo A. Abdurrahmanui už jo vaidmenį šioje atakoje skirti mirties bausmę.

A. Abdurrahmanas, laikomas visų IS rėmėjų Indonezijoje faktiniu lyderiu, taip pat yra dvasinis vietos ekstremistų tinklo „Jamaah Ansharut Daulah“ (JAD) lyderis. Manoma, kad jam yra 46 metai.

Pareigūnai yra sakę, kad JAD dalyvavo 2016 metų atakoje ir neseniai įvykdytuose mirtininkų išpuoliuose antrajame pagal dydį Indonezijos mieste Surabajoje.

Praėjusį mėnesį bažnyčiose ir policijos nuovadoje susisprogdino dvi šeimos, įskaitant devynerių ir 12 metų mergaites.

A. Abdurrahmanas, kuris jau sėdėjo kalėjime už kitą teroristinę veiklą, dėl 13 gyvybių nusinešusių atakų Surabajoje nebuvo apkaltintas.

Nors yra kalinamas nuo 2010 metų, A. Abdurrahmanas verbavo kovotojus „Islamo valstybei“. Analitikai ir pareigūnai mano, kad jis bendravo su šios džihadistų grupuotės lyderiais ir yra pagrindinis IS propagandos vertėjas Indonezijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių