Indonezijoje drebėjo žemė: mažiausiai 97 žmonės žuvo

  • Teksto dydis:

Per trečiadienio žemės drebėjimą Indonezijoje žuvusių žmonių skaičius šoktelėjo nuo 54 iki 97, nes gelbėtojai iš griuvėsių ištraukė daugiau lavonų, pranešė Ačeho provincijos armijos vadas.

Generolas majoras Tatangas Sulaimanas per tiesioginę televizijos transliaciją sakė, kad keturi žmonės iš po griuvėsių buvo ištraukti gyvi ir kad po nuolaužomis gali būti dar keturi ar penki žmonės. Jis nenurodė, ar jie gyvi, ar mirę.

„Tikimės, kad evakuaciją iš griuvėsių galėsime užbaigti iki saulės laidos“, – sakė jis.

Žemės drebėjimas, kurio židinys buvo negiliai, paryčiais supurtė šį regioną. Drebėjimas įvyko, kai gyventojų daugumą šiame regione sudarantys musulmonai ruošėsi rytinėms pamaldoms.

Meredu miestelyje mečetės ir parduotuvės buvo sulygintos su žeme, o dėl smarkių požeminių smūgių žmonės išbėgo iš namų.

Cunamių pavojus nebuvo paskelbtas.

Gelbėjimo operacija

Pagrindinės gelbėjimo operacijos, kuriose dalyvauja šimtai gyventojų, karių ir policininkų, vyksta Meredu – smarkiai nukentėjusiame Pidijė Džajos rajono mieste. Ekskavatoriais bandoma nukelti nuolaužas nuo parduotuvių ir kitų pastatų, kur po griuvėsiais gali būti palaidota žmonių.

Nacionalinės nelaimių padarinių likvidavimo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas) spaudos konferencijoje sakė, kad žuvusiųjų skaičius dar gali didėti.

Pasak jo, daugiau kaip 300 žmonių yra sužeisti, daugiau kaip ketvirtadalis jų – sunkiai. Sugriuvo ar apgriuvo daugiau kaip 280 pastatų, daugiausia – Pidijė Džajoje. Tarp jų yra 16 mečečių ir beveik 170 būstų ir parduotuvių. Sutrūkinėjo kelių danga, nuvirto elektros perdavimo linijų stulpų.

Pidijė Džajos rajono, kuris yra 18 km į pietvakarius nuo epicentro, administracijos vadovas Aiyubas Abbasas (Ajubas Abasas) sakė, kad skubiai reikia kasimo mašinų sunkioms nuolaužoms kelti ir būtinosios pagalbos prekių. Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip gelbėtojai neša į juodus maišus sudėtus lavonus.

Perpildyta ligoninė

Vietos krizių valdymo agentūros vadovas Putehas Manafas sakė, kad vienintelė šiame rajone veikianti ligoninė perpildyta sužeistųjų.

Gelbėtojai pradėjo ieškoti po griuvėsiais įstrigusių žmonių, pasitelkdami sunkiąją techniką.

Seismologai nurodė, kad šis žemės drebėjimas buvo juntamas didžiojoje Ačeho provincijos, 2004 metais nuniokotos katastrofinio Indijos vandenyno cunamio, dalyje.

Po pirminio smūgio buvo mažiausiai penki stiprūs pakartotiniai, sakė Meteorologijos, klimatologijos ir geofizikos regioninio padalinio vadovas Eridawati (Eridavatis).

JAV Geologijos tarnyba (USGS) iš pradžių smūgių stiprumą buvo įvertinusi 6,4 balo.

Sumatros šiauriniame gale esančią Ačeho provinciją žemės drebėjimai supurto ypač dažnai.

Birželį 6,5 balo požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo į vakarus nuo šios salos, apgadino daug pastatų ir sužeidė aštuonis žmonės.

2004 metais žemės drebėjimo sukeltas cunamis Indonezijoje, įskaitant Ačeho provinciją, nusinešė per 170 tūkst. žmonių gyvybių. Dar tūkstančiai žmonių žuvo kitur Indijos vandenyno pakrantėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių