Gvatemaloje ugnikalnio išsiveržimo aukų skaičius priartėjo prie šimto

  • Teksto dydis:

Gvatemaloje besiveržiant Fuego ugnikalniui trečiadienį vėl griaudėjo sprogimai, šlaitais ritosi purvo ir pelenų srautai, o žuvusių žmonių skaičius išaugo mažiausiai iki 99, pranešė tarnybos.

Nuogąstavimai dėl galinčio įvykti naujo sprogimo 3 763 metrų aukščio ugnikalnio krateryje tvyrojo nuo sekmadienio, kai jo pietinėje pusėje buvo palaidoti ištisi kaimai.

Nacionalinė teismo mokslų agentūra trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad į lavonines atvežti per išsiveržimą žuvusių 99 žmonių palaikai.

Tik 28 iš jų jau atpažinti, nurodė pareigūnai.

„Turime duomenis – vardus ir vietas, kur yra dingusių asmenų. Šis (dingusiųjų) skaičius yra 192“, – anksčiau trečiadienį sakė krizių valdymo agentūros vadovas Sergio Cabanasas (Serchijus Kabanjasas).

Ekspertai trečiadienį perspėjo, kad prognozuojami smarkūs lietūs gali sukelti didelių vulkaninio purvo nuošliaužų, vadinamų laharais.

Vulkanologai trečiadienį užfiksuodavo po kelis sprogimus per valandą, o virš kalno iškilo 4,7 km aukščio pelenų stulpas.

„Sprogimai sukuria vidutinio dydžio nuošliaužų, nusiritančių apytikriai 800–1 000 metrų“, – nurodė Vulkanologijos institutas.

Pranešime sakoma, kad laharų srautų griaunamąją galią gali padidinti jų nešami stambūs akmenys, betono luitai ir medžių kamienai.

„Aktyvumas tęsiasi, tad negalima atmesti naujų piroklastinių srautų tikimybės artimiausiomis valandomis ar dienomis. Dėl to rekomenduojama nepasilikti arti veikiamos zonos“, – pažymėjo institutas.

Gelbėtojai antradienį vakare turėjo laikinai sustabdyti paieškas dėl nuslinkusios nuošliaužos.

Šimtai žmonių buvo evakuoti iš septynių gyvenviečių Eskuintlos rajone netoli ugnikalnio viršūnės. Daugybei panikos apimtų gyventojų mėginant išvažiuoti automobiliais keliuose įsiviešpatavo chaosas.

Iš pavojingos zonos evakuota jau daugiau kaip 12 tūkst. žmonių, iš jų per 3 tūkst. įkurdinti laikinuose prieglobsčiuose.

Sekmadienį prasidėjęs ugnikalnio išsiveržimas yra smarkiausias šioje Centrinės Amerikos šalyje per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Nors JAV, Meksika ir kelios kitos Lotynų Amerikos šalys pasiūlė suteikti pagalbą, Gvatemalos valdžia dar nėra oficialiai paprašiusi paramos iš užsienio.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad sprendimą, ar tokį prašymą reikia pateikti, priims už stichinių nelaimių padarinių likvidavimą atsakinga agentūra CONRED.

Tuo metu prezidentas Jimmy Moralesas (Džimis Moralesas) socialiniuose tinkluose buvo kritikuojamas, kad pasyviai laukia tarptautinės pagalbos pasiūlymų.

Ketvirtadienį Gvatemaloje apsilankys Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos vadovas Francesco Rocca (Frančeskas Roka), nurodė Ženevoje įsikūrusi agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių