Graikijoje kariai nukenksmino įspūdingą bombą

  • Teksto dydis:

Graikijos šiauriniame Salonikų mieste sekmadienį evakavus 75 tūkst. žmonių, kariai sėkmingai nekenksminga padarė nesprogusią 227 kilogramų Antrojo pasaulinio karo laikų bombą, aptiktą po degaline.

„Pirmoji fazė, sprogdiklio išėmimas buvo visiškai sėkminga“, – sakė Centrinės Makedonijos periferijos gubernatorius Apostolas Cicikostas (Apostolos Tzitzikostas), nepraėjus nė valandai nuo išminuotojų darbo pradžios.

„Pradedamas šios bombos išgabenimas“, – pridūrė jis, paaiškinęs, kad bus gabenama į karinį poligoną.

Operaciją šiek tiek vėlavo, kol policija nuvarė su kamera įsitaisius graikų reporterius toliau nuo duobės, kurioje buvo bomba.

Prieš tai teko evakuoti galimo sprogimo zonoje esančius gyventojus.

Evakuacija buvo pradėta 7 val. ryto vietos laiku. Žmonėms, daugiausia vakarinio Kordelio rajono gyventojams, nurodyta išvykti beveik dviejų kilometrų spinduliu. Dauguma išvažiavo savo automobiliais, kiti buvo vežami autobusais į mokyklas ir sporto sales bei kitas vietas mieste.

Dėl rasto sprogmens buvo uždaryta ir pagrindinė Salonikų autobusų stotis, ten nekursavo traukiniai, nevyko sekmadieninės pamaldos.

„Vyksta didžiausia evakuacija taikos metu. Žmonės privalo būti ramūs ir nepanikuoti“, – sakė Centrinės Makedonijos periferijos gubernatorius Apostolas Cicikostas (Apostolos Tzitzikostas).

Kariuomenės išminuotojai iš pradžių mėgins išimti bombos detonatorių, paskui veš ją į karinį poligoną, kur spręs, ką daryti toliau, prie pradedant operaciją sakė kariškių atstovas pulkininkas Nikas Fanijas (Nikos Fanios).

Pasak jo, bombos paviršius yra gerokai sutrūnijęs, todėl neįmanoma nustatyti, ar tai vokiečių, ar sąjungininkų bomba.

Vienas gyventojas sakė prisimenąs tą dieną, kai ši bomba nukrito.

„Bombardavo anglų arba amerikiečių lėktuvai 1944 metų rugsėjo 17 dieną; sekmadienį per pietus“, – sakė 68-erių

Giorgas Gerasimus (Giorgos Gerasimou), kurio namas buvo už gero puskilometrio nuo tos vietos. Pasak jo sąjungininkai taikėsi į geležinkelio objektus.

Nacių Vokietija buvo okupavusi Graikiją nuo 1941 iki 1944 metų spalio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Miečka

Miečka portretas
Netoli Aleksoto tilto.

profesorius

profesorius portretas
Aleksote Kaune galingesnę aviacinę bombą sėkmingai nukenksmino...tik reklamos tokios per pasaulį neužkurė...ir evokuacijos neatliko...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių