Filipinuose per smarkų žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 6 žmonės

  • Teksto dydis:

Stiprus 6,5 balo žemės drebėjimas praeitą naktį supurtė Filipinų pietinį regioną ir nusinešė mažiausiai šešias žmonių gyvybes, o dar per 120 gyventojų buvo sužeisti, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Gelbėtojai naršė apgadintus arba sugriautus pastatus, ieškodami kitų aukų.

Penktadienį apie 22 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku pažadino gyventojus Šiaurės Surigao provincijoje Mindanao saloje. Požeminių smūgių epicentras buvo maždaug už 14 km į šiaurės vakarus nuo provincijos sostinės Surigao, o jo židinys buvo arti paviršiaus, tik 10 km gylyje, sakė Filipinų seismologijos ir vulkanologijos instituto pareigūnas Renato Solidumas (Renatas Solidumas).

Pasak pareigūnų, vėliau užfiksuota dar beveik 100 pakartotinių smūgių. Tūkstančiai išsigandusių gyventojų naktį praleido evakuacijos centruose, bet šeštadienį daug jų sugrįžo namo, sakė socialinės rūpybos sekretorė Judy Taguiwalo (Džudi Tagivalo). Ji pridūrė, kad pareigūnai tebevertina žalą Surigao mieste ir jo priemiesčiuose.

Žuvo mažiausiai šeši žmonės; kai kuriuos iš jų užmušė krintančios nuolaužos ir griūvančios betoninės sienos, sakė provincijos stichinių nelaimių padarinių likvidavimo agentūros pareigūnas Gilbertas Gonzalesas (Gilbertas Gonsalesas). Surigao mieste, esančiame už maždaug 700 km į pietryčius nuo Manilos, dar mažiausiai 126 žmonės buvo sužeisti.

„Gelbėtojai ištraukė vieną vyrą, prispaustą jo namuose sugriuvusios sienos, bet jis mirė ir nebuvo nuvežtas į ligoninę“, – telefonu sakė G.Gonzalesas.

Televizijos reportažuose matėsi smarkiai sutrūkinėję kelių namų fasadai, išdužę langai, ir ant gatvėje stovėjusių automobilių nukritusios nuolaužos.

Šiame pajūrio mieste, turinčiame 140,5 tūkst. gyventojų, kai kur matėsi gatvėse atsivėrę plyšiai, o viename Surigao priemiestyje sugriuvo tiltas. Gelbėtojai tebeieško galimų aukų šalimais esančiame Poknojaus miestelyje..

Surigao oro uostas laikinai uždarytas dėl gilių plyšių, atsivėrusių ant kilimo ir tūpimo tako, nurodė aviacijos pareigūnai. Didelis uostas Lipatos ranoje taip pat buvo trumpam uždarytas, kol inžinieriai patikrino, ar į jį vedantis kelias pakankamai stabilus, sakė G.Gonzalesas.

„Purtymas buvo toks stiprus, kad man buvo sunku stovėti“, – naujienų agentūrai AP telefonu sakė pakrančių apsaugos darbuotojas Rayneris Neilas Elopre (Reineris Nilas Eloprė).

Vėliausias neturtingai Surigao provincijai smogęs didelis žemės drebėjimas įvyko XIX amžiuje, sakė R.Solidumas.

Filipinai patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, kuriame susiduria tektoninės plokštės ir dažnai įvyksta žemės drebėjimų bei ugnikalnių išsiveržimų.

1990 metais 7,7 balo žemės drebėjimas šiaurinėje Lusono salone nusinešė mažiausiai 2 000 žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių