Filipinuose dėl ugnikalnio išsiveržimo grėsmės evakuojami 12 000 žmonių

  • Teksto dydis:

Filipinuose iškilus ugnikalnio išsiveržimo grėsmei tūkstančiai žmonių pirmadienį buvo priversti palikti savo namus.

Pasak ekspertų, suaktyvėjusio ugnikalnio išsiveržimas gali prasidėti artimiausiomis dienomis.

Pastarąją parą Majono viršūnę purtė vulkaniniai drebėjimai ir akmenų griūtys bei įvyko keli garų išsiveržimai, nurodė mokslininkai.

Daugiau kaip 12 tūkst. žmonių, gyvenančių 7 km spindulio evakuacijos zonoje, buvo liepta palikti savo namus. Be kita ko, perspėjama apie pavojingų purvo nuošliaužų ir sveikatai kenksmingų pelenų debesų grėsmę.

„Šeimoms pavojinga likti tame spindulyje ir įkvėpti pelenų“, – naujienų agentūrai AFP sakė regiono civilinės gynybos biuro vadovas Claudio Yucotas (Klaudijus Jukotas).

„Dėl pastarosiomis savaitėmis užsitęsusių liūčių ant Majono šlaitų susikaupusios nuolaužos gali sukelti vulkaninio purvo nuošliaužų. Jei lietus nesiliaus, tai gali būti pavojinga“, – pridūrė jis.

Šis ugnikalnis stūkso apie 330 km į pietvakarius nuo Filipinų sostinės Manilos.

Garo sukelti išsiveržimai ir akmenų griūtys prasidėjo savaitgalį, o sekmadienio vakarą ugnikalnio krateris ėmė švytėti ryškiai raudona spalva. Anot Filipinų vulkanologijos ir seismologijos instituto („Phivolcs“) ekspertų, tai rodo, kad susiformavo naujas lavos kupolas.

Pastarąjį kartą lava iš Majono išsiveržė 2014 metais. Tąkart savo namus turėjo palikti 63 tūkst. žmonių.

„Manome, kad dabar lava yra skystesnė nei 2014-aisiais. Tai reiškia, kad srautas gali greičiau pasiekti žemesnę (šlaito vietą)“, – AFP sakė „Phivolcs“ vadovas Renato Solidumas (Renatas Solidumas).

„Įžvelgiame panašumų su išsiveržimais, kurių pirmas aktyvumo etapas prasidėjo lavos srautu ir baigėsi sprogimu ar pavojinga padėtimi. Bandome tai stebėti ir padėti žmonėms to išvengti“, – pridūrė jis.

2 460 m aukščio Majonas turi ilgą gyvybių nusinešusių išsiveržimų istoriją.

2013-ųjų gegužę, per naujausią jo išsiveržimą, žuvo keturi turistai ir jų vedlys filipinietis.

1814 metais daugiau nei 1 200 žmonių žuvo, kai lavos srautai palaidojo Kagsavos miestelį.

2009-ųjų gruodį dešimtys tūkstančių gyventojų buvo evakuoti, kai Majonas pradėjo spjaudyti pelenus ir lavą.

Šis ugnikalnis taip pat išsiveržė 2006-ųjų gruodį. Tąsyk per sprogimą niekas nežuvo, tačiau kitų metų gruodį praslinkęs taifūnas sukėlė vulkaninio purvo nuošliaužą, kuri nusinešė apie 1 000 žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių