Filipinų miesto merą kalėjime nužudė policininkai

  • Teksto dydis:

Filipinų policininkai kalėjimo kameroje nužudė bejėgį vieno miesto merą, antradienį paskelbė Teisingumo departamento tyrėjai, kurių išvados prieštarauja kaltinamųjų ir prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) pareiškimams, kad meras žuvo per susišaudymą.

Nacionalinio tyrimų biuro (NTB) kaltinimai padidino susirūpinimą, kad policija, prezidentui paskelbus prieštaringai vertinamą karą su nusikalstamumu, vykdo susidorojimus be teismo.

Šis R. Duterte karas per maždaug penkis mėnesius pareikalavo daugiau kaip 5 tūkst. 100 gyvybių.

NTB nurodė, kad policija merą Rolando Espinosą (Rolandą Espinosą) ir jo kameros draugą Raulį Yapą (Raulį Japą) praėjusį mėnesį nušovė negalinčius apsiginti, vieno provincijos kalėjimo kameroje.

„Po išsamaus incidentų, susijusių su mero Espinosos ir Yapo nužudymu, tyrimo NTB padarė išvadą, kad kelių liudininkų parodymai užginčijo pareiškimą apie tariamą susišaudymą tarp (policijos) operatyvininkų ir kalinių mero Espinosos ir Raulio Yapo. (Nustatyta), kad tai buvo „ištrynimas“, – sakoma NTB pareiškime.

„Ištrynimu“ Filipinuose vadinami policininkų įvykdyti įtariamųjų nužudymai, kurie vėliau yra pavadinami įtariamojo žūtimi per susišaudymą.

„Įrodymai – ir paliudijimai, ir teismo medicinos – rodo tą patį. Manome, kad turime labai stiprių argumentų“, – žurnalistams sakė NTB direktoriaus pavaduotojas Ferdinandas Lavinas.

Pasak jo, NTB rekomenduoja 24 pareigūnus, siejamus su tomis žmogžudystėmis ir vėlesniu melavimu, apkaltinti nužudymu ir melagingu liudijimu.

Kaltinami policininkai tvirtino, kad į minėtus du asmenis šaudė gindamiesi, prieš aušrą nuėję į kamerą atlikti kratos pagal išduotą orderį.

Dingusi filmuota medžiaga

Policija tvirtino, kad R. Espinosa, kuris spalio mėnesį buvo areštuotas dėl kaltinimų laikius narkotikų ir ginklų, kalėjimo kameroje turėjo šaunamąjį ginklą ir metamfetamino.

Parlamentarai, žiniasklaidos organizacijos ir žmogaus teisių gynėjai išjuokė policijos pateiktą įvykių versiją ir klausė, kodėl policininkai turėjo naktį kalėjimo kameroje atlikti kratą ir kodėl dingo saugumo kamerų nufilmuota incidento medžiaga.

Tačiau R. Duterte, kuris yra pažadėjęs niekada neleisti nė vienam policininkui atsidurti už grotų dėl pagalbos jo paskelbtam karui su nusikalstamumu, ne kartą gynė su incidentu susijusius pareigūnus.

R. Duterte policijos viršininkas sustabdė atsakingo policijos pareigūno įgaliojimus, kol bus baigtas tyrimas, bet prezidentas iš karto vėl grąžino jį į tarnybą.

R. Duterte apkaltino Rytinėje Leitės provincijoje esančio Albueros miesto merą R. Espinosą buvus narkotikų bosu.

Pirmadienį vakare sakydamas kalbą prezidentas ir vėl teisino policiją dėl R. Espinosos atvejo.

71-erių metų R. Duterte rinkimus gegužės mėnesį laimėjo didžiule persvara, pažadėjęs nužudyti dešimtis tūkstančių nusikaltėlių, kad Filipinai netaptų „narkovalstybe“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Figelis

Figelis portretas
Kodėl Nato neskrenda daryti tvarkos tenai,jie juk laiko save , viso pasaulio tvarkos palaikytojais....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių