Filipinų aviacija per klaidą pražudė 10 savo karių

  • Teksto dydis:

Filipinų karinių oro pajėgų lėktuvas, dalyvaujantis operacijose prieš vieną pietinį miestą užėmusius islamistų kovotojus, per klaidą smogė vyriausybės pajėgoms ir užmušė 10 karių, dar septyni buvo sužeisti, ketvirtadienį pranešė gynybos sekretorius.

„Grupė mūsų kariuomenės karių nukentėjo nuo mūsų pačių aviacijos smūgių. Dešimt žuvo“, – Maniloje žurnalistams sakė gynybos sekretorius Delfinas Lorenzana (Delfinas Lorensana). Jis pridūrė, kad šis incidentas įvyko trečiadienį.

Nelaimė įvyko lėktuvui „Marchetti S-211“ bombarduojant kovotojų pozicijas Maravio mieste. Viena bomba sprogo šalia karių, dalyvavusių susirėmime su ekstremistais, įsitvirtinusiuose namuose ir kituose pastatuose, sakė kariuomenės atstovas brigados generolas Restituto Padilla (Restitutas Padilja). Pasak jo, tas pats lėktuvas anksčiau sėkmingai įvykdė tris antskrydžius, bet ketvirta bomba nukrito neplanuotoje vietoje.

Filipinų saugumo pajėgos Maravyje nuo praeitos savaitės antradienio kovoja su islamistais, naudojančiais džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vėliavas. Filipinuose gyventojų daugumą sudaro katalikai, bet Maravyje gyvena daugiausiai musulmonai.

Per šį puolimą kariuomenė mėtė bombas ir leido raketas iš sraigtasparnių, atakuodama kovotojus, besislapstančius gyvenamuosiuose rajonuose ir paėmusius įkaitų.

Kovotojų užimtuose rajonuose yra įstrigę apie 2 tūkst. civilių, nurodė vietos vyriausybė.

Kariuomenės vadai ne kartą sakė naudojantys „preciziškus“ ir „chirurgiškai tikslius“ aviacijos smūgius. Jie tvirtino, kad šios atakos nekelia pavojaus įstrigusiems civiliams arba įkaitams.

„Liūdna, bet karo sumaištyje kartais taip nutinka. Koordinavimas nebuvo tinkamai atliktas“, – ketvirtadienį sakė D. Lorenzana apie karių gyvybių nusinešusį antskrydį.

Susirėmimai Maravyje prasidėjo po saugumo pajėgų reido, per kurį siekta suimti Isniloną Hapiloną – veteraną kovotoją, laikomą „Islamo valstybės“ padalinio Filipinuose lyderiu. Jungtinės Valstijos šį asmenį įvardijusios kaip vieną ieškomiausių teroristų.

Pareigūnai sakė, kad per tą reidą saugumo pajėgas netikėtai atakavo dešimtys kovotojų. Vėliau ekstremistai pradėjo siautėti visame Maravyje, turinčiame apie 200 tūkst. gyventojų.

Dauguma gyventojų pabėgo iš miesto, bet Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas ne kartą reiškė didelį nuogąstavimą dėl Maravyje įstrigusių civilių ir ragino paskelbti humanitarines paliaubas.

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) reaguodamas į krizę visame pietiniame Mindanao regione, kuriame gyvena maždaug 20 mln. žmonių, paskelbė karo padėtį. Pasak jo, ekstremistų puolimas Maravyje yra pirmasis žingsnis didelėje IS kampanijoje, siekiant įsitvirtinti Filipinuose.

Trečiadienį kariškiai paskelbė, kad per kautynes žuvo mažiausiai 89 kovotojai. Pastarieji savo ruožu nužudė mažiausiai 19 civilių.

Po trečiadienį įvykusio klaidingo bombardavimo žuvusių saugumo pajėgų narių padaugėjo iki 31, o šio konflikto bendras žinomų aukų skaičius pasiekė 139.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių