ES ir JT balandį surengs konferenciją dėl Sirijos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga drauge su Jungtinėmis Tautomis balandžio 5 dieną Briuselyje surengs konferenciją dėl Sirijos ateities po konflikto, pirmadienį sakė Bendrijos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Ši konferencija, kuri rengiama po panašaus, praėjusių metų pradžioje įvykusio susitikimo Londone, „įvertins regiono sąlygas ir sąlygas, kuriomis bus galima teikti pagalbą po konflikto, kai tik bus atlikta patikima politinė pereiga“, – sakė F.Mogherini.

ES tvirtai palaikė JT pastangas užbaigti kruviną konfliktą Sirijoje, nuo 2011 metų, kai protestai prieš prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) virto tikru pilietiniu karu, nusinešusį daugiau kaip 310 tūkst. gyvybių ir milijonus gyventojų privertusį palikti namus.

B.al Assado ateitis yra labai svarbus klausimas. Įvairios sukilėlių grupės, kurias remia JAV ir Turkija, reikalauja, kad jis pagal bet kokį susitarimą atsistatydintų.

Jis tvirtina, kad niekur nesitrauks, ir su didele karine Rusijos parama atkūrė savo pozicijas atkovodamas antrąjį pagal dydį šalies miestą Alepą.

Penktadienį, per naujausią JT palaikomų derybų ratą Ženevoje, Damaskas ir opozicija susitarė dėl „aiškios darbotvarkės“ karui užbaigti, sakė JT pasiuntinys Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura).

Jis sakė, kad buvo padaryta pažanga, ir išreiškė viltį, kad vėliau šį mėnesį vėl galės pakviesti abi šalis į Ženevą naujam derybų ratui.

Ženevos taikos derybos vyksta greta Rusijos ir Turkijos palaikomų derybų Kazachstano sostinėje Astanoje. Per jas daugiausiai dėmesio skiriama trapių paliaubų, pasiektų gruodžio mėnesį B.al Assadui atkovojus Alepą, išlaikymui.

Naujas susitikimas Astanoje turėtų įvykti prieš kitas derybas Ženevoje.

ES tikisi, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) dalyvaus balandį Briuselyje vyksiančiose derybose drauge su aukšto rango pareigūnais iš daugumos valstybių, kurios dalyvavo pirmojoje Londono konferencijoje 2016 metų vasarį, sakė Europos pareigūnai.


Šiame straipsnyje: ESJTkonferencijaSirija

NAUJAUSI KOMENTARAI

DL

DL portretas
Siru aviacija nuodija savo piliecius. Ir visi tyli. Rusai, amerikonai lygina miestus (net Damaska!) su zeme. ESas (t.y. ir Lietuva!?) tik plepa.

klausimas

klausimas portretas
Apie ten kalbes? Juk is Sirijos liko 4 - 6 "valstybes". Matyt panaikins Sirijos valstybe? Tik idomu, kas isnyks anksciau: ES ar Sirija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių