Elektrikas iš Australijos padėjo kurti ginklus „Islamo valstybei“

  • Teksto dydis:

Vienam australui antradienį buvo pateikti kaltinimai, kad jis padėjo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) vystyti aukštųjų technologijų ginklus, įskaitant didelio nuotolio valdomas raketas.

Manoma, kad 42 metų elektrikas Haisemas Zahabas veikė vienas, o terorizmo grėsmės šalies viduje nėra, sakė Australijos federalinės policijos komisaras Andrew Colvinas (Endrius Kolvinas).

„Tvirtinsime, kad jis internetu teikė paslaugas ISIL“, – sakė komisaras, pavartodamas alternatyvų džihadistų grupuotės akronimą.

„Visų pirma jis ištyrė ir sukūrė lazerinį įspėjimo įrenginį, kuris padėtų perspėti apie atlekiančius valdomuosius šaudmenis, naudojamus koalicijos pajėgų Sirijoje ir Irake. – sakė A.Colvinas. – Antra, teigsime, kad jis tyrinėjo, kūrė ir modeliavo sistemas, padedančias ISIL pastangoms išvystyti nuosavų didelio nuotolio valdomų raketų pajėgumus.“

165 km nuo sostinės Kanberos nutolusiame Jango mieste gyvenantis H.Zahabas teisme atsidūrė dėl dviejų kaltinimų užsienio įsiveržimu, už kuriuos jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Jo nebuvo leista paleisti už užstatą, o byla toliau bus svarstoma kovo 8 dieną.

Australijoje gimęs H.Zahabas galimai palaikė ryšius su tinklais, susijusiais su teroristine grupuote IS.

„Manome, kad jis turi tinklų ir ryšių ISIL – ne tik konfliktų zonose, bet ir kitose pasaulio vietose – ir jis jais pasikliovė perduodamas šią informaciją“, – sakė A.Colvinas. Pasak jo, to vyriškio tyrimas buvo „gana sudėtingas“.

Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) sakė, kad šis areštas, įvykęs po pusantrų metų trukusios operacijos, yra „dar vienas priminimas, su kokia ilgalaike islamistų teroro grėsme susiduriame“.

„Tai tik pabrėžia, kad terorizmas, parama teroristų grupuotėms ir islamistų ekstremizmas neapsiriboja mūsų didžiaisiais miestais“, – sakė jis.

„Tai dar kartą parodo, kad visi turime būti labai budrūs“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Dėl šalyje padidėjusio ekstremizmo ir teroro išpuolių pavojaus, Kanberai 2014 metų rugsėjį teko nustatyti didesnį grėsmės lygį.

Australijos pareigūnų teigimu, nuo tada šalyje jie užkirto kelią 12 teroro atakų, o kaltinimai buvo pateikti 61 asmeniui.

Vis dėlto Australijoje įvyko keturios atakos, įskaitant ir atvejį, kai 2015 metais vienas paauglys nužudė Sidnėjaus policijos pareigūną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių