D. Trumpas nuspėjo ateitį?

Kol Švedijos politikai ir žiniasklaida šaipėsi iš JAV prezidento Donaldo Trumpo išsakyto pastebėjimo apie imigrantų keliamą pavojų, viename šalies sostinės Stokholmo priemiesčių, kuriame didžiąją dalį gyventojų sudaro būtent atvykėliai iš kitų pasaulio šalių, kilo kruvinos riaušės.

Pareiškimas nustebino

Praėjusį šeštadienį D.Trumpas, kalbėdamas vieno mitingo metu Floridoje, savo šalininkams sakė: "Pažvelkite, kas vyksta Vokietijoje, kas praėjusią naktį nutiko Švedijoje. Švedijoje! Ir kas galėjo pamanyti? Ši šalis priėmė daug jų (imigrantų), o kartu su jais – ir problemas, kurių jie (švedai) net neįsivaizdavo."

Tačiau JAV vadovo pareiškimas apie penktadienio "įvykius" nustebino švedus. Mat nebuvo jokių duomenų, kurie patvirtintų, kad tą dieną šalyje būtų kilęs koks nors incidentas, susijęs su imigrantais.

Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Catarina Axelsson, reaguodama į D.Trumpo komentarą, sakė, kad Švedijos vyriausybei nėra žinoma apie jokius "didelius su teroru susijusius incidentus".

Švedų saugumo policija taip pat patvirtino, kad neturi priežasčių pakeisti dabartinį teroro išpuolių grėsmės lygį.

"Neįvyko nieko, kas priverstų mus padidinti šį lygį", – ramino saugumo atstovas Karlas Melinas.

Ką jis rūko?

Netrukus po D.Trumpo pareiškimo virtualioje erdvėje kilo pašaipų lavina, į kurią įsitraukė ir žinomi Švedijos politikos veikėjai.

Vienas jų – buvęs Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kuris savo "Twitter" paskyroje aiškino: "Švedija? Teroro ataka? Ką jis (D.Trumpas) rūko? Apstu klausimų."

Švedų bulvarinis dienraštis "Aftonbladet" sekmadienį rašė: "Štai kas penktadienio vakarą įvyko Švedijoje, pone prezidente" – ir pateikė dienos įvykių suvestinę anglų kalba. Tarp paminėtų įvykių buvo pranešimas apie smarkiai apdegusį vyrą, kuriam buvo suteikta medikų pagalba, perspėjimas apie lavinų pavojų ir girto vairuotojo gaudynės.

Pagaliau vienas "Twitter" vartotojas parašė: "Po siaubingų įvykių #praeitanaktisŠvedijoje, IKEA išpardavė šias prekes" ir pridėjo lankstinuką, aprašantį, kaip pasistatyti išgalvotą šios švedų prekybos baldais milžinės prekę – "Pasienio sieną" ("Border Wall").

Kruvinos riaušės

Kaip netrukus paaiškėjo, švedai prisijuokavo, o D.Trumpas, galima sakyti, nuspėjo ateitį. Pirmadienio naktį Stokholmo priemiestyje, kur didžiąją dalį gyventojų sudaro imigrantai, kilo kruvinos riaušės.

Anot švedų policijos, Rinkebiu rajone neramumus sukėlė kelios dešimtys jaunuolių – jie sudegino aštuonis automobilius ir nusiaubė kelias parduotuves.

Buvo sumušti du žmonės, vienas jų – parduotuvės savininkas, kuris bandė apsaugoti savo parduotuvę nuo vandalų, antrasis – Švedijos leidinio "Dagens Nyheter" fotografas.

"Man daug sykių smogė – tiek į kūną, tiek galvą. Teko praleisti naktį ligoninėje", – patvirtino vyras.

Kai į incidento vietą atvažiavo policininkai, riaušių dalyviai ėmė mėtyti į juos akmenis. Pareigūnai buvo priversti paleisti įspėjamuosius šūvius. Vienas policininkas buvo sužeistas – į jį pataikė riaušininkų paleistas akmuo.

Švedijos sostinės policijos atstovas Larsas Bystromas patvirtino, jog iš viso buvo užfiksuoti du riaušių epizodai, abiejuose dalyvavo 30–40 žmonių.

Imigrantų rajonas

Stokholmo Rinkebiu rajone net 75 proc. gyventojų sudaro imigrantai. 2015 m. Švedija priėmė rekordiškai daug – 163 tūkst. – prašymų suteikti prieglobstį. Vėliau šalis apribojo per metus priimamų prašymų skaičių.

Vėliausia su ekstremizmu susijusi ataka šioje šalyje įvyko 2010 m. gruodį, kai vienas Irake gimęs Švedijos pilietis detonavo du sprogstamuosius užtaisus. Viena iš bombų užmušė patį užpuoliką, kiti žmonės nenukentėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Jis neatspejo ,o zvalgyba pranese apie tos ivykius ,Svedijoje Stoholmo priemestyje apie 19 km nuo centro... rusu zurnalistai mokejo po 40 euru ,kad pacukai (14m.)( tame kaimelyje pagrinde gyvena Irako ir Irano pabegeliai) padeginetu priparkuotus automobilius ,o Svedijos premjeras dar tada svaide pasaipas link prezidento D.Trumpo ....atseit nesamones sneka ,kaip viskas iskylo i viesuma tai tilejo ....kaip vandens paemes i burna.

Anonimas

Anonimas portretas
Inžinieriai integruojasi į Švedijos darbo rinką.

begimas

begimas portretas
Jei kiltu europoje karas pabegeliai is cia begtu.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių