D. Britanija: Sirijos prezidentas turi pasitraukti dėl žvėriško žiaurumo

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija antradienį pakartojo savo raginimą prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) atsistatydinti dėl jo „žvėriško žiaurumo“ Sirijos žmonėms, vyriausybės pajėgoms pasiruošus atsiimti visą Alepą iš sukilėlių.

„Mes tikrai nemanome, kad prezidentas Assadas, vadovaujantis tokiam žvėriškam žiaurumui prieš Sirijos žmonės, reiškia kelią į ilgalaikę, saugią ir klestinčią Sirijos ateitį“, – sakė premjerės Theresa May (Terezos Mei) atstovė žurnalistams.

„Todėl mes manome, kad turi būti politinis perėjimas nuo Assado“, – pridūrė ji.

Jungtinės Tautos (JT) antradienį pranešė turinčios patikimos informacijos, kad vyriausybę palaikančios pajėgos Alepe kaltos dėl egzekucijų dešimtims civilių, tarp jų moterų ir vaikų, lemtingiems susirėmimams artėjant prie pabaigos.

Pasak T. May atstovės, šie pranešimai kelia didelį susirūpinimą.

„Mūsų svarbiausias prioritetas, be jokios abejonės, turi būti pagalba tiems, kurių gyvybės yra pavojuje, – kalbėjo ji. – Mes su savo partneriais toliau ir plačiau nagrinėjame, ko galėtumėme imtis, siekdami užtikrinti, kad žmonės ten atsakytų už savo veiksmus, ir tas darbas bus tęsiamas“.

Antradienį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime Britanija paragins Bendrijos lyderius „tvirtai ir aiškiai pareikšti“ dėl padėties Alepe, dėl „humanitarinės pagalbos ir paliaubų būtinybės“, – sakė britų premjerės atstovė.

Per mažiau nei mėnesį B. Assado kariuomenė ir jos sąjungininkės įnirtingai kovodamos susigrąžino didžiąją dalį sukilėlių valdytos Alepo teritorijos iš sukilėlių ir yra pasiruošusios visiškai juos išstumti iš šio miesto, suduodamos didžiausią smūgį kovotojams per daugiau nei penkerius metus nesiliaujantį Sirijos konfliktą.

Žuvo mažiausiai 82 civiliai

Sirijos provyriausybinės pajėgos pastarosiomis dienomis egzekucijos stiliumi nužudė mažiausiai 82 Alepo civilius, tarp jų – moteris ir vaikus, antradienį paskelbė Jungtinės Tautos, remdamosi patikimais pranešimais iš šios šalies.

JT žmogaus teisių biuras sakė gavęs pranešimų, kad „provyriausybinės pajėgos keturiuose rytinės Alepo dalies rajonuose nužudė mažiausiai 82 civilius, tarp jų – 11 moterų ir 13 vaikų“, – žurnalistams Ženevoje sakė atstovas Rupertas Colville'is (Rupertas Kolvilis).

Jis nurodė, kad šie žiaurūs nusikaltimai buvo įvykdyti pastarosiomis dienomis, „labiausiai tikėtina“ – per pastarąsias dvi paras, ir kad jo biuras žino aukų vardus.

R. Colville'is pridūrė, kad dalis civilių „sugebėjo pabėgti“ nuo pirmadienį vykusių įnirtingų kautynių, bet kiti „kaip pranešama, buvo sučiupti ir iškart nužudyti, o kiti buvo suimti“.

Įvykių liudininkai taip pat sakė JT, kad dėl smarkaus bombardavimo artimieji negalėjo paimti sušaudytų žmonių kūnų iš gatvės, nurodė R. Colville'is.

Vyriausybės pajėgos baigia užimti visą Alepą, kurio didelę dalį nuo 2012 metų buvo užėmę sukilėliai, kovojantys su prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių