Čilėje įsiplieskęs gaisras niokojo miškus ir namus

  • Teksto dydis:

Turistų mėgstamame Čilės vakariniame Valparaiso mieste įsiplieskus gaisrui išdegė 50 hektarų miško ir supleškėjo keli namai, o pareigūnai pirmadienį buvo priversti iš nelaimės vietos evakuoti kelis šimtus žmonių.

Nurodoma, kad istorinio uostamiesčio pakraštyje kilus gaisrui buvo sužeistas mažiausiai vienas žmogus, sakoma Čilės nacionalinės stichinių nelaimių tarnybos ONEMI pranešime.

Per televiziją buvo rodomi tiršti pilki dūmai Laguna Verdės rajono gatvėse, kur ir prasidėjo gaisras, bei liepsnų apimtas žaliuojančios kalvos.

Su ugnimi kovojo keli šimtai ugniagesių, pasitelkusių vandenį laistančius lėktuvus bei sraigtasparnius, nurodė pareigūnai.

„Buvo paskelbta nepaprastoji padėtis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė šalies prezidentė Michelle Bachelet (Mišel Bašelė). Ji išreiškė „solidarumą su nukentėjusiais žmonėmis“.

Valparaise, kuris yra apie 120 km į šiaurės vakarus nuo Čilės sostinės Santjago, dirba šalies Kongresas.

Liepsnos sunaikino penkis namus ir 50 hektarų miško, pirmadienio vakarą pranešė ONEMI. Kol kas apie žuvusiuosius informacijos nėra.

Saugumo sumetimais iš savo namų buvo evakuota apie 200 žmonių.

Be to, elektros tinklai nurodė laikinai išjungę elektrą beveik 48 000 vartotojų.

Miškingoje, kalvotoje turistų mėgstamo Valparaiso vietovėje kilusiam gaisrui plisti padėjo stiprūs vėjai ir karšti orai.

Pareigūnai paskelbė aukščiausio, raudonojo, lygio pavojų.

Laguna Verdė yra įsikūrusi pietiniame Valparaiso pakraštyje. Iš šio miesto, pastatyto ant 40 kalvų, atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą.

„Ramiojo vandenyno brangakmeniu“ vadinamas kolonijinis miestas taip pat įtrauktas į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą.

Kasmet į šį miestą atvyksta tūkstančiai turistų pasivaikščioti siauromis akmeniu grįstomis gatvelėmis bei po kalvas pasivažinėti funikulieriais.

Iš viso Valparaiso mieste gyvena 270 000 žmonių. Dauguma jų įsikūrę spalvotuose nameliuose ant kalvų.

Klestėjimo laikotarpiu, nuo XIX amžiaus vidurio iki XX amžiaus pradžios, Valparaisas garsėjo kaip tarpinis uostas laivams, plaukiantiems į žemyno pietinį pakraštį ir Atlanto vandenyną.

Tačiau 1914 metais atidarius Panamos kanalą, laivų pastebimai sumažėjo, ir Valparaiso klestėjimo laikotarpis baigėsi.

Dabar šis miestas smarkiai priklausomas nuo turizmo, o gyvenimo lygis jame – žemesnis nei Čilės vidurkis.


Šiame straipsnyje: Čilėgaisrasmiškainamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių