Čarlstono bažnyčios šaulys formaliai nuteistas myriop

  • Teksto dydis:

JAV federalinis teisėjas trečiadienį formaliai nuteisė myriop baltųjų viršenybės šalininką Dylaną Roofą (Dilaną Rufą) už rasinės neapykantos išprovokuotas žudynes istorinėje Pietų Karolinos bažnyčioje, kur jis 2015 metų birželį nušovė devynis juodaodžius.

Antradienį prisiekusieji nusprendė, kad 22 metų D.Roofui už žudynes Čarlstono miesto centre esančioje Emanuel afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje turėtų būti skirta mirties bausmė.

Prieš paskelbiant nuosprendį daugiau nei 30 žmonių kreipėsi į teismą, kad pareikštų pagarbą D.Roofo aukoms ir papasakotų, kokį skausmą sukėlė jo surengtos šaudynės. 

Įsmeigęs žvilgsnį į priešais buvusią sieną, D.Roofas sėdėdamas abejingai klausėsi, kaip pikti ir skausmo palaužti aukų artimieji bei draugai siunčia jam prakeiksmus, linkėdami „supūti pragare“. 

Kiti žudiką vadino velniu, Šėtono išpera ar net pačiu Šėtonu – nežmogiška būtybe, persmelkta blogio ir neapykantos.

2015 metų birželio 17-ąją Biblijos studijų grupė „Motina Emanuel“, į kurią buvo užsirašęs ir D.Roofas, kaip tik ruošėsi baigiamajai maldai, kai šis jaunuolis, save vadinantis nacių ir Kuklusklano šalininku, ėmė šaudyti.

Jis paleido mažiausiai 77 šūvius ir nužudė devynis žmones. Tarp jo aukų – šešių moterų ir trijų vyrų, kuriems buvo nuo 26 iki 87 metų, buvo ir tų maldos namų vyriausiasis pastorius – 41 metų Clementa Pinckney (Klementa Pinknis), pagarbą pelnęs Pietų Karolinos Senato narys, raginęs sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

„Šis teismo procesas neturi nugalėtojų, tik pralaimėtojus“, – sakė JAV apygardos teismo teisėjas Richardas Gergelas (Ričardas Gergelas) prieš paskelbdamas verdiktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių