Briuselyje susirėmė Turkijos prezidento šalininkai ir priešininkai, yra sužeistųjų

  • Teksto dydis:

Briuselyje keli žmonės ketvirtadienį buvo sužeisti per „rimtus incidentus“ prie Turkijos konsulato, susirėmus šios šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) šalininkams ir oponentams, pranešė Belgijos policija.

„Viešajame kelyje prie Turkijos konsulato įvyko rimtų incidentų tarp Turkijos režimo šalininkų ir oponentų“, – sakė naujienų agentūrai AFP Briuselio policijos atstovė Ilse van de Keere (Ilsė van der Kerė).

„Daug žmonių sužeisti“ ir išvežti į ligoninę, pridūrė ji, bet neįvardijo sužeistųjų skaičiaus ir jų būklės. Pareigūnė sakė, kad padėtis yra „opi“.

Šis incidentas įvyko trečią dieną turkų rinkėjams Belgijoje iš anksto balsuojant referendume dėl Turkijos konstitucijos pataisų, smarkiai išplėsiančių R.T.Erdoganp galia, jeigu jos bus priimtas.

Iki balandžio 9 dienos išankstiniame balsavime taip pat gali dalyvauti turkų rinkėjai Austrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje.

Belgijos premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) savo „Twitter“ žinute pasmerkė smurtą ir pareiškė, kad vyriausybė „visiškai netoleruos“ tokių incidentų, susijusių su referendumu Turkijoje.

22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku apie 100 žmonių tebesibūriavo prie konsulato, bet policija sugebėjo atskirti priešiškas stovyklas ir suvaldyti padėtį.

Incidentą tiria Briuselio prokuratūra.

Kaip nurodo prokurdiška naujienų agentūra „Firat“, trys kurdų kilmės asmenys, atvykę balsuoti plebiscite, buvo subadyti per incidentus, išprovokuotus R.T.Erdogano valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) šalininkų.

Kurdų bendruomenės organizacija „NavBel“ nurodė, kad tarp užpultų ir sunkiai sužalotų žmonių buvo 60-metė moteris.

Vienas iš užpuolikų buvo pasislėpęs konsulato pastate, bet vėliau buvo suimtas, sakoma „NavBel“ pranešime, cituojamame Belgijos naujienų agentūros „Belga“.

Referendumas Turkijoje vyks balandžio 16 dieną. Rinkėjų bus prašoma pritarti pasiūlymui suteikti prezidentui dideles vykdomąsias galias ir panaikinti premjero postą.

Dėl agitacinės kampanijos prieš šį plebiscitą smarkiai padidėjo įtampa tarp Turkijos ir kai kurių Europos šalių, ypač Nyderlandų ir Vokietijos, kai turkų ministrams buvo uždrausta sakyti kalbas per vietos turkų bendruomenių mitingus šiose valstybėse.

Be to, Vakarų šalims kelia nerimą siūlomi konstitucijos pakeitimai ir Ankaros vykdomos griežtos priemonės po pernai liepą Turkijoje nesėkmingai mėginto surengti perversmo. Dėl įtariamų ryšių su šiuo puču arba jo numanomais organizatoriais R.T.Erdogano režimas suėmė arba atleido iš pareigų tūkstančius žmonių.


Šiame straipsnyje: BriuselisTurkijasusirėmimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių