Britanijoje dėl sąmokslo nužudyti premjerę suimti du asmenys

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos policija suėmė du asmenis, įtariamus planavusius įvykdyti teroro aktą, kurio taikiniu turėjo tapti ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), antradienį pranešė šalies žiniasklaida.

Nurodoma, kad įtariami islamistai planavo susprogdinti bombą prie vartų apsaugos Dauningo gatvėje, kur yra vyriausybės vadovės rezidencija, tuomet įsiveržti ir nudurti Th. May.

Ministrės pirmininkės atstovas atsisakė pateikti išsamesnės informacijos apie numanomą sąmokslą, bet keli laikraščiai pranešė, kad du jauni vyrai, praeitą savaitę suimti Londone ir Birmingame, ruošėsi nužudyti Th. May.

„Kaip suprantu, (žvalgybos tarnybos) MI5 vadovas Andrew Parkeris (Endrius Parkeris) šiandien (antradienį) informavo kabineto ministrus“, – sakė televizijos „Sky News“ korespondentas Martinas Bruntas.

„Iš esmės tai islamo ekstremistų sąmokslas prieš Dauningo gatvę. Policija faktiškai mano, kad planuota Dauningo gatvėje detonuoti kažkokį savadarbį sprogstamąjį užtaisą ir, kilus sumaiščiai, užpulti Theresą May bei ją nužudyti“, – pridūrė reporteris.

Policija informavo, kad 20 metų Naa'imuras Zakariyah Rahmanas (Naimuras Zakarija Rahmanas) iš šiaurės Londono ir Birmingame gyvenęs 21 metų Mohammedas Aqibas Imranas (Mohamedas Akibas Imranas) kaltinami planavę teroro atakas ir kad jie trečiadienį ryte stos prieš Vestminsterio magistrato teismą.

Terorizmo grėsmė

Vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rud) parlamentui sakė, kad nuo 2013 metų išpuolio, kai du islamo ekstremistai Londono gatvėje nužudė britų karį, buvo atskleisti 22 islamistų teroro sąmokslai.

Devyni iš tų sąmokslų buvo atskleisti po kovo mėnesį prie britų parlamento įvykdyto išpuolio, kai žuvo penki žmonės, sakė A. Rudd.

„JK susiduria su intensyvia terorizmo grėsme, kuri turi daug dimensijų, sparčiai plėtojasi ir veikia dar neregėtu mastu ir greičiu“, – antradienį sakė Londono policija.

Policija nurodė, kad šiuo metu vyksta 500 su terorizmu susijusių tyrimų dėl 3 tūkst. asmenų ir kad praeityje į tarnybų akiratį buvo patekę daugiau kaip 20 tūkst. kitų žmonių.

Šiemet Didžiojoje Britanijoje buvo įvykdytos penkios teroristinės atakos; per jas žuvo 36 žmonės, dar daugiau kaip 200 nukentėjo. Atsakomybę už keturias šių atakų prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Trys iš kaltininkų buvo žinomi saugumo tarnyboms, rodo vidaus patikrinimo išvados, kuriose teigiama, kad pareigūnai praleido galimybę sustabdyti ataką Mančesterio arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

veikėjų pavardės

veikėjų pavardės  portretas
kalba už save
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių