BBC žurnalistui Tailande gresia penkeri metai kalėjimo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC žurnalistui Jonathanui Headui (Džonatanui Hedui), tyrusiam sukčiavimą vienoje populiarioje turistinėje Tailando saloje, buvo iškelta byla dėl šmeižto, jam gresia penkeri metai Tailando kalėjime.

Teisių gynimo grupės sako, jog J.Heado atvejis dar kartą parodo, kaip platūs Tailando įstatymai dėl šmeižto ir kompiuterinių nusikaltimų naikina tiriamąją žurnalistiką ir trukdo atskleisti pažeidimus korupcijos apimtoje šalyje.

Baudžiamąjį persekiojimą išprovokavo 2015 metų rugsėjį paskelbtas J.Heado – BBC korespondento Pietryčių Azijoje – pranešimas apie incidentą, kai iš dviejų pensininkų užsieniečių buvo sukčiavimu atimtas jų turtas Pukete.

J.Headas ketvirtadienį drauge su vienu iš minėtų pensininkų, Britanijos piliečiu Ianu Rance'u (Ajenu Ransu), kuris taip pat yra bylos atsakovas, turi stoti prieš teismą Pukete ir padaryti kaltinamųjų pareiškimus.

Bylą iškėlė Puketo advokatas Pratuanas Thanarakas (Pratuanas Tanarakas), kuris buvo minimas BBC pranešime apie tai, kaip I.Rance'as neteko brangaus turto.

Išėjęs į pensiją I.Rance'as išsikraustė į Puketą, vedė vietos moterį, su kuria susilaukė trijų vaikų ir, kaip tvirtina, nusipirko maždaug 1,2 mln. dolerių (1,1 mln. eurų) vertės turto.

Pagal Tailando įstatymus užsieniečiams negali priklausyti žemė, bet daugelis jų šią sąlygą apeina įregistruodami nuosavybę kokios nors savo kompanijos ar vietos gyventojų, kuriais pasitiki, vardu.

2010 metais I.Rance'as sužinojo, jog žmona padirbo jo parašą, kad pašalintų jį iš direktoriaus posto, ir padedama Puketo skolintojų bei nekilnojamojo turto agentų pardavė jo turtą.

Už tokį sukčiavimą ji buvo nuteista ketverius metus kalėti.

BBC žurnalistas J.Headas pranešė, kad advokatas Pratuanas Thanarakas (Pratuanas Tanarakas) pripažino patvirtinęs notaro kontoroje I.Rance'o parašą šiam nedalyvaujant.

Pratuanas Thanarakas iškėlė bylą dėl šmeižto ir tvirtina, kad dėl šių pranešimų buvo „apšmeižtas, įžeistas ar nekenčiamas“.

I.Rance'ui ir J.Headui pateiktas kaltinimas nusikalstamu šmeižtu, už kurį skiriamas kalėjimas iki dvejų metų. Žurnalistui dar yra pateiktas kitas kaltinimas, pagal Tailando kompiuterinių nusikaltimų įstatymą, numatantį iki penkerių metų įkalinimo bausmes.

J.Headas turėjo atiduoti teismui savo pasą ir nebegali dirbti visoje Azijoje. Jo tikriausiai laukia ilgas bylinėjimasis, galintis užsitęsti iki dvejų metų.

BBC pareiškime nurodė, kad „remia savo žurnalistiką“ ir „ketina sugrąžinti gerą savo korespondento vardą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių