Baltarusijoje prieš mitingą vykdytos kratos, sulaikyta dešimtys žmonių

  • Teksto dydis:

Baltarusijos pareigūnai šeštadienį, prieš protestą Minske, vykdė kratas garsios teisių gynimo organizacijos biuruose ir sulaikė dešimtis žmonių, tarp jų – užsieniečių, pranešė organizacija.

Policija taip pat sulaikė iš Lenkijos grįžtantį vieną svarbiausių opozicijos lyderių Vladimirą Nekliajevą; pasienyje jis buvo išvesdintas iš traukinio ir nugabentas į sulaikymo centrą.

Sulaikymus ir protesto akcijas Baltarusijoje pastarosiomis savaitėmis stebintis nevyriausybinis žmogaus teisių gynimo centras „Viasna“ pranešė, kad riaušių policija užblokavo jos biurą Minske ir atliko kratą.

Policija išlaužė duris, „suguldė žmones veidais į grindis ir liepė jiems ten likti“, pranešama organizacijos tinklalapyje. „Sulaikyti 57 žmonės, tarp jų – stebėtojai iš užsienio“, – nurodoma pranešime.

Sulaikytieji nuvežti į policijos nuovadą, teigė „Viasna“.

Opozicijos mitingai Minske ir dar keliuose miestuose turėjo prasidėti 14 val. (13 val. Lietuvos laiku). Tai paskutiniai iš visos virtinės renginių, nukreiptų prieš autoritarinį šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką.

Pastarosiomis savaitėmis mitinguose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, nesutinkančių su prieštaringai vertinamu „veltėdžių“ mokesčiu, kurį turi mokėti mažiau kaip šešis mėnesius per metus dirbantys žmonės. Šalį krečiant ekonominiam nuosmukiui, augantys protestai, regis, neramina Baltarusijos vyriausybę.

Minsko pareigūnai vėlų penktadienio vakarą įspėjo protestuotojus, kad planuojama demonstracija ir mitingas centrinėje aikštėje bus neteisėti.

Didelės policijos pajėgos

Aikštę, kur turėjo prasidėti protesto akcija, užblokavo gausios policijos pajėgos, be to, uždaryti išėjimai iš artimiausių metro stočių. Naujienų agentūros AFP korespondento teigimu, netrukus po 14 val. buvo sulaikyta apie šimtas žmonių.

Opozicijos lyderis V.Nekliajevas, kuris turėjo kalbėti per mitingą, šeštadienio rytą buvo sustabdytas pasienyje pakeliui į Minską, AFP pasakojo jo žmona.

„Dabar jis laikomas sulaikymo centre Breste“, - sakė Olga Nekliajeva, paminėdama miestą pietvakarių Baltarusijoje netoli Lenkijos sienos.

Prieš šeštadienio mitingą buvo areštuota ne viena dešimtis asmenų, valstybinė televizija pranešė apie esą aptiktus ginklus, o į Baltarusijos sostinės gatves pirmąkart per keletą dešimtmečių išėjo automatais ginkluota policija.

Vykti į protestą iš provincijos ketino daug žmonių. Baltarusijos geležinkelio monopolį turinti bendrovė naktį į šeštadienį dėl tariamų „techninių darbų“ kelioms valandoms buvo sustabdžiusi bilietų prekybą internetu.

Tuo tarpu nepriklausomas Baltarusijos laikraštis „Naša Niva“ pranešė, kad buvo įsilaužta į opozicijos lyderio Mikolos Statkevičiaus ir jo žmonos Marinos Adamovič paskyras socialiniame tinkle „Facebook“.

M.Statkevičiaus paskyra „Facebook“ šeštadienį neveikia. Oficialiame jo tinklalapyje vėlai penktadienį buvo paskelbta, kad „mitingas atšauktas“, bet jo rėmėjai mano, kad ši žinia yra netikra.


Šiame straipsnyje: Baltarusijamitingasprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių