Aviacijos smūgiai Irake: žuvo ir sužeista dešimtys žmonių

  • Teksto dydis:

Per aviacijos smūgį džhadistų kontroliuojamame al Kaimo mieste Irako vakaruose netoli Sirijos sienos trečiadienį žuvo ar buvo sužeista dešimtys civilių, pranešė parlamento pirmininkas Salimas al Juburi (Salimas Džuburis).

Jis savo pareiškime smerkia aviacijos smūgį, kuriuo buvo „taikomasi į civilių turgaus rajoną “ ir per kurį „žuvo ar buvo sužeista dešimtys žmonių“.

S.al Juburi nurodė, kad „laiko vyriausybę atsakingą už tokias klaidas“, ir pareikalavo tuojau pat pradėti tyrimą.

Jei šis incidentas bus patvirtintas, jis žymės vieną skaudžiausių civilių žūties atvejų Irake nuo pat aviacijos kampanijos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) pradžios 2014 metais.

Anbaro provincijos, kuriame yra al Kaimas, pareigūnai sakė, kad per trečiadienio popietės antskrydį žuvo dešimtys žmonių, bet naujienų agentūra AFP negalėjo susisiekti su šaltiniais tame mieste ir patvirtinti žuvusiųjų skaičiaus.

Anbaro provincijos tarybos atstovas tvirtino, kad smūgį sudavė Irako lėktuvai, ir pareikalavo vyriausybinio tyrimo.

„Žuvo ištisos šeimos“

„Smūgio taikiniu tapo turgus – piko valandą ten buvo pensininkų, laukusių eilėje savo pensijų, žmonių, ėmusių savo atlyginimus ir socialines pašalpas, – sakė Eidas Ammashas (Idas Amašas). – Žuvo ištisos šeimos.“

Artimiausiame mieste Hadisoje genties lyderis Maathas al Jughaifi (Maasas Džugaifis) sakė, kad al Kaime „žuvo 70–80 žmonių“, bet tvirtino, kad smūgį sudavė JAV vadovaujama koalicija, kuri jau yra surengusi tūkstančius antskrydžių prieš IS taikinius.

Nei Irako jungtinė operacijų vadavietė, prižiūrinti kovą su IS, nei JAV vadovaujama koalicija šių pranešimų kol kas nekomentavo.

Su IS susijusi propagandos svetainė „Amaq“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje esą matyti minimo aviacijos smūgio padariniai, ir pareiškė, kad žuvo 120 žmonių.

AFP šios filmuotos medžiagos, kurioje matyti nuniokotas turgaus rajonas, daug žuvusiųjų ir sužeistųjų, autentiškumo patvirtinti negalėjo.

Al Kaimas yra už kelių kilometrų nuo Sirijos sienos, maždaug 320 km į vakarus nuo sostinės Bagdado. Tai paskutinis svarbus Anbaro miestas, kurį vis dar kontroliuoja IS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių