Australijoje vis kylant potvyniams žuvo du žmonės, o dar keturi dingo

  • Teksto dydis:

Dviejose Australijos valstijose praūžus galingam ciklonui dėl liūčių patvinusiose upėse tebekyla vanduo, o šalies šiaurės rytinėje pakrantėje žuvo dvi moterys, dar keturi žmonės dingo.

Kvynslando valstijos policija perspėjo, kad Logano upė, tekanti per Binli miestą, esantį į pietus nuo Brisbano, potvynio lygį gali pasiekti per kelias artimiausias valandas. Didelė grėsmė taip pat iškilusi šiauriniam Rokhamptono miestui.

Kvynslando policijos komisaras Ianas Stewartas (Ijanas Stiuartas) perspėjo, kad „bendruomenei, gyvenančiai aplink Loganą ir toliau į pietus, vis dar patiria didelę grėsmė dėl šios potvynio padėties“.

Tuo tarpu prie Ficrojaus upės įsikūrusiame Rokhamptono mieste, turinčiame per 80 tūkst. gyventojų, potvynis iki trečiadienio turėtų pasiekti lygį, kokio nėra buvę ištisą šimtmetį. I.Stewartas paragino žemesnėse vietovėse gyvenančius žmones evakuotis.

„Trečiadienį Rokhamptone bus pasiektas aukščiausias potvynio taškas“, – sakė jis.

„Tai bus ne tik trečiadienį – (vanduo) kils palaipsniui, taigi raginu žmones išsikelti dabar“, – pabrėžė pareigūnas.

Kvynslando policija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „šiuo metu yra dingę keturi asmenys... esame dėl to smarkiai susirūpinę“. Visgi daugiau detalių pateikta nebuvo.

Iš kelių miestų Kvynslando ir Naujojo Pietų Velso valstijose buvo evakuota dešimtys tūkstančių žmonių, o potvynis plūsta pietų kryptimi, Balinos link.

Ketvirtosios kategorijos pagal penkiabalę skalę audra „Debbie“ pasiekė sausumą antradienio popietę ties Bovenu ir Erli Biču, esančiais Kvynslando valstijoje. Ciklonas išlaužė daugybę medžių ir padarė kitokių nuostolių, kurie tebėra vertinami.

Ciklonui slenkant pietryčių kryptimi jis nusilpo, bet vėjai išliko smarkūs vėją, o rytinėje pakrantėje iki pat Sidnėjaus ši audrų sistema išliejo didžiulį kiekį kritulių. Vėliau audra pasitraukė į Tasmano jūrą.

Penktadienį policija Mervilumboje, esančioje pietiniame Kvynslando pakraštyje, aptiko vienos potvynio vandenyse dingusios moters palaikus

Tą pačią dieną buvo rasti ir dar vienos 64 metų moters palaikai. Jos automobilį nusinešė potvynio vanduo Gangalo miestelyje, į šiaurę nuo Sidnėjaus esančiame Hanter Valyje.

Lismoro mieste, esančiame į pietus nuo Mervilumbos, penktadienį buvo užfiksuotas vienas didžiausių potvynių, o įsakymus evakuotis gavo ir Tvid Hedso, Kingsklifo ir Mervilumbos gyventojai.

Taip pat patvinęs buvo ir šiauriau esantis turistų mėgstamas Gold Kousto miestas ir jo apylinkės.

Šiaurinėje pakrantėje esančiose vietovėse, kur siautėjo ciklonas, vis dar vyksta elektros ir vandens tiekimo atstatymo darbai.

Didžiausią „Debbie“ smūgį patyrė Boveno, Makajaus ir Sekminių salos, kuriose be elektros liko daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų.

Kariuomenė mobilizavo 1 300 karių, padedančių šalinti audros padarinius, o sraigtasparniai bei lėktuvai pasitelkti pastangoms atkurti infrastruktūrą ir maisto, vandens bei degalų siuntoms gabenti.

Australijos draudimo taryba paskelbė Kvynslandą ir šiaurinius Naujojo Pietų Velso regionus nelaimės zonomis ir pridūrė, kad nuostoliai gali siekti iš viso milijardą Australijos dolerių (apie 723 mln. eurų).

Draudimo tarybos vadovas Robas Whelanas (Robas Velanas) palygino cikloną „Debbie“ su ciklonu „Oswald“. Ši 2013-aisiais šalį nusiaubusi audra padarė nuostolių už daugiau kaip 1 mlrd. Australijos dolerių.


Šiame straipsnyje: Australijapotvyniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių