Melburne automobilis rėžėsi į pėsčiuosius: žuvo keturi žmonės, 20 sužeisti

  • Teksto dydis:

 Australijos pietrytiniame Melburno mieste penktadienį žuvo keturi žmonės, sužeista 20, vairuotojui nukreipus lengvąjį automobilį į pėsčiuosius didmiesčio širdyje esančiame parduotuvių rajone, bet policija nurodė, kad šis incidentas nebuvo teroro ataka.

Įvykio liudininkai pasakojo apie „oru skriejusius kūnus“ ir žmonės, sprukusius nuo automobilio, dideliu greičiu važiavusiu centriniame komercijos rajone.

Kiek anksčiau praeiviai nustebę žiūrėjo, kaip pro vyšninės spalvos automobilio langą išlindęs gestikuliuojantis vairuotojas suko ratus didžiulėje sankryžoje, blokuodamas eismą joje.

Šis incidentas įvyko vos už kilometro nuo Melburno parko turistų gausiai lankomame mieste, kuriame vyksta „Australian Open“ čempionatas.

Policijos pareigūnai šovė 26-erių metų vairuotojui į ranką ir jį suėmė. Vyras pareigūnams jau buvo žinomas dėl smurtavimo artimoje aplinkoje, psichikos problemų ir narkotikų vartojimo.

„Šis asmuo nėra susijęs su jokia antiteroristine arba teroristine veikla“, – sakė Viktorijos valstijos vyriausiasis komisaras Grahamas Ashtonas (Grejemas Aštonas).

„Jo nėra mūsų ryšiais su terorizmu įtariamų asmenų sąrašuose ir mes nelaikome šio incidento susijusiu su terorizmu, – kalbėjo jis. – Mes tikrai žinome, kad šis asmuo seniai įsivėlęs į smurtą šeimoje“.

Pasak G. Ashtono, skirtingose Bourke'o (Berko) gatvės vietose žuvo trys žmonės: maždaug trisdešimties metų vyras ir moteris, taip pat vaikas, kurio amžius nenurodomas.

Penktadienio vakarą policija patvirtino, kad žuvo ir ketvirtas asmuo, tačiau jo amžiaus ir lyties nenurodė.

Dar penkiolika žmonių buvo sužeisti, penki iš jų yra kritinės būklės, tarp pastarųjų yra ir kūdikis, pridūrė pareigūnas.

Karališkoji vaikų ligoninė informavo, kad joje gydomi trys vaikai, kurių amžius – trys mėnesiai, dveji ir devyneri metai. Medicininė pagalba buvo suteikta dar vienam 13-likos metų paaugliui, tačiau penktadienio vakarą jis buvo iš ligoninės išleistas.

„Vis australai šiandien meldžiasi ir nuoširdžiai užjaučia šio šokiruojančio nusikaltimo aukas ir jų šeimas“, – sakoma ministro pirmininko Malcolmo Turnbullo(Malkolmo Ternbalo) pareiškime.

„Smurtavimo istorija“

Įtariama, kad policijos sulaikytas vairuotojas penktadienio rytą už šešių kilometrų nuo Bourke'o gatvės esančiame Vindsoro priemiestyje nudūrė savo brolį, nurodė G.Ashtonas.

Policijos pareigūnai maždaug 13 val. 45 min. vietos (4 val. 45 min. Lietuvos) laiku bandė sustabdyti jo automobilį, kol jis neįvažiavo į miestą. Tas pats automobilis po pietų buvo pastebėtas netvarkingai važiuojantis prie Melburno centrinės traukinių stoties.

„Mes manome, kad šis vyras padarė kažkokių „kvailysčių“ Flinders ir Swanstono gatvėse, pasuko į Bourke'o gatvės bulvarą ir sąmoningai nukreipęs savo automobilį į minią, toliau važiavo pėsčiųjų taku, blokšdamas į šalį pėsčiuosius“, – sakė Viktorijos policijos vadovo pareigas einantis Stuartas Batesonas (Stiuartas Beitsonas).

„YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip šviesios spalvos drabužiu apsirengęs vairuotojas iki pusės išlindęs pro automobilio langą rodo kažkokius gestus pėstiesiems.

Viena incidento liudininkių Kylie Clark (Kaili Klark) laikraščiui „Herald Sun“ pasakojo apie „oru skriejusius kūnus“.

„Man pasirodė, kad jį (žmones varčiusį automobilį) vijosi nepažymėta policijos mašina“, – sakė liudininkė.

Kitas liudininkas laikraščiui sakė, kad vairuotojas „nesustojo, o gatve einantys žmonės bandė trauktis jam iš kelio, bet jis važiavo toliau, rinkdamas žmones, pasitaikiusius jo kelyje“.

Kitas pavardės nenorėjęs skelbti liudininkas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „ant pėsčiųjų tako vyko tikros skerdynės“.

Į įvykio vietą buvo atsiųsti gerai ginkluoti pareigūnai. Televizijos filmuotame reportaže buvo parodytas gerokai apgadintas automobilis su atviromis vairuotojo durelėmis ir išdaužtu priekiniu stiklu. Ant pėsčiųjų tako gulėjo antrankiais surakintas vyras, apsuptas policininkų.

Taip pat buvo paskelbta ant gatvės gulinčio apversto vaikų vežimėlio nuotrauka. Pasak G. Ashtono, jame buvęs vaikas buvo sunkiai sužeistas, jo būklė kritinė.

Praėjusią savaitę įtariamajam policija buvo pateikusi kaltinimus, pridūrė pareigūnas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Praeityje jis buvo daug kartų skirtingomis progomis patraukęs mūsų dėmesį. Konkrečiai šio asmens byloje yra minimos problemos dėl psichikos sutrikimo ir narkotikų“, – kalbėjo G. Aštonas.

„Pastarosiomis dienomis mes buvom atkreipę į jį dėmesį dėl užpuolimo, užpuolimo, siejamo su šeima“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių